Svečano otvorenje 41. seminara Zagrebačke slavističke škole

U Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku Zagrebačka je slavistička škola danas svečano otvorila 41. hrvatski seminar za strane slaviste. Ovogodišnje stručno usavršavanje stranih kroatista u obliku lektorata i proseminara, tematskih ciklusa predavanja, fakultativnoga programa, kulturnih zbivanja i stručnih izleta trajat će od 20. do 31. kolovoza.

U skladu s dugom tradicijom Škole na svečanom su otvorenju sudionike pozdravili predstavnici institucija uz čiju je podršku 41. seminar organiziran: Marija Vučković, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, Tatjana Šimac Bonačić, zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika, Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Vlasta Brunsko, voditeljica Ureda Poslijediplomskog središta.

Polaznici 41. seminara u atriju Poslijediplomskog središta u DubrovnikuNakon pozdravnih riječi gostiju sudionicima je seminara riječi dobrošlice uputio profesor Krešimir Mićanović, voditelj Zagrebačke slavističke škole. Profesor se Mićanović zahvalio podupirateljima Škole, podsjetio na program 41. seminara i pozvao goste i sudionike seminara na domjenak u atriju Poslijediplomskog središta.

Ovogodišnji program Škole polaznicima također nudi obvezne i fakultativne lektorate i proseminare. U sklopu jutarnjeg programa održat će se dva tematska ciklusa od po pet predavanja. U prvom tjednu bit će održan jezikoslovni ciklus predavanja Vrijeme u jeziku, koji je zamišljen tako da se po razinama opišu vremenska značenja i vremenski odnosi u hrvatskome jeziku. Ciklus je koncipirao prof. dr. Ivo Pranjković.

U drugom tjednu održat će se književnoznanstveni ciklus predavanja Nulti stupanj pisma, u kojem će se opisati i interpretirati poetička uporišta književnosti u prvom desetljeću 21. stoljeća te naznačiti sociokulturni kontekst u kojemu je ta književnost nastala. Ciklus predavanja Nulti stupanj pisma koncipirao je prof. dr. Krešimir Bagić.

U sklopu poslijepodnevnog fakultativnog programa bit će prikazan ciklus hrvatskog igranog filma, organizirani studijski obilasci dubrovačkih znamenitosti, a polaznici zainteresirani za hrvatsku tradicionalnu glazbu moći će se uključiti u rad glazbene radionice.

Uz prigodna predavanja o hrvatskoj kulturnoj tradiciji za polaznike Zagrebačke slavističke škole bit će organizirani susreti s hrvatskim piscima te glazbene i filmske večeri, koji će sudionike Škole izravno uputiti u recentna zbivanja u hrvatskoj kulturi. U sklopu večernjeg kulturnog programa na 41. će seminaru gostovati književnici Luko Paljetak, Damir Šodan i Miroslav Kirin te glumac Dragan Despot.

Zagrebačka slavistička škola i ove godine organizira stručne izlete na Elafitsko otočje, u Arboretum Trsteno te grad Ston.

Organizaciju 41. seminara financijski su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, zatim Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. Knjige su za 41. seminar donirali Matica hrvatska i Filozofski fakultet u Zagrebu.

Fotoalbum