Dubrovnik, »civitas politica«

Današnjim obilaskom povijesne jezgre Dubrovnika polaznici 43. seminara upoznali su grad u kojemu će boraviti do 29. kolovoza. Obilazak je započeo na Pilama, nakon čega su se dvije skupine okupljenih zaputile prema Stradunu, Širokoj ulici, Ulici od Buže, Staroj gradskoj luci te najvažnijim građevinama u blizini. Pritom su ih stručni vodiči upoznali sa zanimljivostima iz dubrovačke političke povijesti.

Polaznici su u Stari grad ušli renesansnim mostom iz 15. stoljeća i zapadnim ulazom – Vratima od Pila. Zaustavili su se pokraj Onofrijeve fontane koja je 1438. godine izgrađena kao završni dio dubrovačkoga vodovodnog sustava. Ulaz u Široku ulicu pruža pogled na crkvu Sv. Spasa i Franjevački samostan, građevine koje su preživjele razorni potres iz 1667. godine. U sklopu samostana od 1317. do danas djeluje ljekarna, treća po starosti u Europi. Šetajući Stradunom, glavnom ulicom u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, polaznici su slušali o nastanku Dubrovnika i njegovih zidina, očuvanih u izvornome obliku. Zaustavili su se pokraj Ulice od Buže i Žudioske ulice – nekadašnjega ulaza u dubrovačku židovsku četvrt. U toj se ulici nalazi druga najstarija sinagoga u Europi.

Ispred crkve Sv. Vlaha i Orlandova stupa sudionici 43. seminara slušali su o političkoj povijesti Dubrovnika tijekom koje je priznavao bizantsku, mletačku, ugarsku i tursku vlast, no zahvaljujući vještoj diplomaciji, uspijevao je očuvati slobodan status. S pogledom na Sponzu i Knežev dvor, najvažnije javne povijesne građevine Dubrovnika, upoznali su se s podacima o aristokratskome ustroju stare dubrovačke vlasti. Prošavši pokraj dubrovačke barokne katedrale, okupljeni su se uputili prema Staroj gradskoj luci, gdje su slušali o dubrovačkoj trgovini solju, srebrom, zlatom, kožom, voskom i drugim sirovinama. Među voltima u luci nalazilo se brodogradilište u kojemu su se gradili jedrenjaci. U Staroj gradskoj luci obilazak gradske jezgre priveden je kraju, a s pogledom na brdo Srđ stručni je vodič polaznicima govorio o propasti Dubrovačke Republike i okolnostima u kojima se Grad našao u  Domovinskome ratu.

Sljedećih dana polaznici 43. seminara imat će priliku detaljnije upoznati neke od najvažnijih znamenitosti staroga Dubrovnika: palaču Sponzu, Franjevački samostan, tvrđavu Lovrijenac i ljetnikovac Petra Sorkočevića.

Fotoalbum