Otvorenje 44. hrvatskog seminara za strane slaviste

U ponedjeljak, 17. kolovoza u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku otvoren je 44. hrvatski seminar za strane slaviste. Dvotjedni program Zagrebačke slavističke škole završava 28. kolovoza, a već tradicionalno okuplja strane studente kroatistike/slavistike, doktorande, znanstvenike i nastavnike na stranim sveučilištima. Seminar kao posebna aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ovogodišnjim programom podupire svoju temeljnu zadaću – poticanje i promicanje poznavanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture. Voditeljica svečanoga otvorenja 44. seminara dr. sc. Anera Ryznar pozdravila je goste, polaznike i prijatelje Škole te podsjetila kako je riječ o akademskoj instituciji koja djeluje od 1972. godine (38 održanih seminara u gradu Dubrovniku), a u radu Škole dosada je sudjelovalo više od 2500 polaznika i 250 znanstvenika i nastavnika iz 54 države. Ove godine Škola broji ukupno 60 sudionika iz 22 države. Tema 44. hrvatskoga seminara jest Drugi. Alteritet, identitet, kontakt u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi, stogaće središnja predavanja 12 uglednih znanstvenika iz humanističkih i društvenih znanosti  (Katarina Luketić, Morana Čale, Tvrtko Vuković, Jasna Čapo Žmegač, Suzana Marjanić, Maša Kolanović, Etami Borjan, Petar Radosavljević, Zrinka Jelaska, Maciej Czerwiński, Anja Nikolić Hoyt, Mislava Bertoša) na različite načine rasvijetliti problem drugosti i njegovu ulogu u oblikovanju kulturnoga i nacionalnog identiteta. Uz jutarnje lektorate i proseminare, koji su prilagođeni razini poznavanja hrvatskoga jezika i interesima polaznika, program 44. seminara Zagrebačke slavističke škole nudi pregršt kulturnih zbivanja, radionica, fakultativnih i zabavnih sadržaja (promocije, filološki razgovori, izložbe, studijski izleti, filmske projekcije i kazališne predstave).

Na svečanom otvorenju 44. hrvatskoga seminara za strane slaviste riječi dobrodošlice sudionicima uputili su predstavnici institucija koje podržavaju organizaciju i djelovanje Zagrebačke slavističke škole. Okupljenima se obratila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković istaknuvši kako se Županija i Škola tradicionalno podržavaju te da je iznimno veseli ovogodišnji program seminara koji će pitanjima identiteta i alteriteta pristupiti, između ostaloga, i preko kanonskih dubrovačkih pisaca te obilaskom prirodne i kulturne baštine Dubrovnika i okolice. Akademskoj instituciji Zagrebačke slavističke škole na dugogodišnjoj obrazovnoj tradiciji čestitao je zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika Željko Raguž, a sudionicima je zaželio uspjeh u radu i ugodan boravak u Dubrovniku. Prodekanica za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje Filozofskoga fakulteta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Ivana Franić u ime dekana prof. dr. sc. Vlatka Previšića pozdravila je Upravu Zagrebačke slavističke škole, predstavnike Županije i Grada. Podsjetila je da Odsjek za kroatistiku, iz kojega Škola proizlazi, ove godine obilježava 140 godina djelovanja. Polaznike, nastavnike, organizatore i prijatelje Škole pozdravila je i predstavnica Ureda Poslijediplomskog središta u Dubrovniku Tanja Grzilo. Nakon pozdravnih riječi gostiju sudionicima 44. seminara obratio se izv. prof. dr. sc Tvrtko Vuković, voditelj Zagrebačke slavističke škole. Profesor Vuković zahvalio je gostima koji su uveličali svečanost otvorenja i financijskim pokroviteljima Škole te je najavio temu Drugi. Alteritet, identitet, kontakt u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi oko koje je organiziran program 44. seminara. Ciklusima predavanja, jezičnim i književnim proseminarima, fakultativnim programom i kulturnim zbivanjima nastavlja se višedesetljetna filološka tradicija Zagrebačke slavističke škole, ali i proširuje interdisciplinarnim pristupom. Pitanja identiteta, alteriteta i kontakta neodvojiva su od nacionalne filologije koja gradi i oblikuje hrvatsku kulturu. U 140 godina djelovanja kroatistika je pokazala politički potencijal i društvenu vrijednost hrvatskoga jezika i književnosti u povijesnoj i suvremenoj perspektivi. Kompleksna tema alteriteta – iznalaženje oblika, uloga i mjesta drugosti u postojećem i željenom konstruktu kulturnoga identiteta – omogućit će studentima, kolegama nastavnicima i istraživačima širenje znanja o hrvatskome jeziku, književnosti, kulturi, povijesti i umjetnosti. Profesor Vuković naglasio je kako nema sumnje da će ovogodišnji program svim polaznicima pružiti dovoljno prilika za druženje, stjecanje poznanstava i prijateljstava te stvaranje uspomena.

U skladu s dugogodišnjom tradicijom Škole nastavni dio programa 44. seminara polaznicima nudi obavezne jezične lektorate na nekoliko jezičnih razina (Hrvatski za početnike, Konverzacija I, II, III) s ciljem usavršavanja gramatičkih i konverzacijskih vještina. Polaznici koji posjeduju potpunu jezičnu kompetenciju moći će pohađati književne proseminare Prostori identiteta/alteriteta u dubrovačkoj književnosti novog vijeka, Identitet i alteritet u hrvatskoj književnosti te fakultativne proseminare Jezik i pismo hrvatskih srednjovjekovnih tekstova te Literarna šetnja kroz dubrovačka stoljeća.

U sklopu poslijepodnevnoga fakultativnog programa bit će organizirani studijski obilasci dubrovačkih znamenitosti, a polaznici zainteresirani za osnove filmske prakse moći će se uključiti u rad filmske radionice. Kulturni program obuhvaća ciklus hrvatskoga dokumentarnog i igranog filma u skladu s temom seminara. U drugome tjednu očekuju se posebni gosti seminara – akademik Stjepan Damjanović i profesor Stipe Botica koji će govoriti o obljetnici 140 godina djelovanja kroatistike na Sveučilištu u Zagrebu. Povodom toga bit će otvorena i prigodna izložba u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku. Na seminaru će gostovati i naš renomirani glumac Dragan Despot s višestruko nagrađivanom predstavom Na rubu pameti. Također, bit će predstavljen zbornik znanstvenih radova o kognitivnoj lingvistici Dimenzije značenja urednika Branimira Belaja.

Ovogodišnji seminar Zagrebačke slavističke škole organizacijski su pripremili Tvrtko Vuković (voditelj Škole), Tatjana Pišković (zamjenica voditelja), Lana Molvarec (programska tajnica), Božena Jurčić (financijska tajnica) i Nevenka Vručina (administrativna tajnica). Voditelji programskih cjelina su: Krešimir Mićanović (ciklus predavanja), Maša Kolanović (ciklus predavanja) i Tvrtko Vuković (ciklus predavanja i kulturološka događanja).

Organizaciju 44. seminara Zagrebačke slavističke škole financijski su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija te CROZ.

Knjige su za 44. seminar donirali: Matica hrvatska, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fraktura.

Fotoalbum