Zatvaranje 44. seminara Zagrebačke slavističke škole

U Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku danas je zatvoren 44. hrvatski seminar za strane slaviste. Seminar je pohađalo ukupno 60 sudionika iz 22 država. Temu ovogodišnjega seminara – Drugi. Alteritet, identitet, kontakt u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi – predavanjima su obogatili ugledni znanstvenici (Katarina Luketić, Morana Čale, Tvrtko Vuković, Jasna Čapo Žmegač, Suzana Marjanić, Maša Kolanović, Etami Borjan, Petar Radosavljević, Zrinka Jelaska, Maciej Czerwiński, Anja Nikolić Hoyt, Mislava Bertoša), koji su iz različitih perspektiva pristupili problemu drugosti i njegovoj ulozi u oblikovanju identiteta.

U sklopu poslijepodnevnoga fakultativnog programa bili su organizirani studijski obilasci dubrovačkih znamenitosti, a polaznici zainteresirani za osnove filmske prakse uključili su se u rad filmske radionice. Kulturni program obuhvatio je ciklus hrvatskoga dokumentarnog i igranog filma u skladu s temom seminara. Predstavljena je izdavačka djelatnost Zagrebačke slavističke škole, točnije novi zbornik znanstvenih radova o kognitivnoj lingvistici Dimenzije značenja urednika prof. dr. sc. Branimira Belaja. Posebni i dragi gosti ovogodišnjega seminara bili su akademik Stjepan Damjanović i profesor Stipe Botica, a govorili su o 140 godina dugoj tradiciji Odsjeka za kroatistiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Seminaristi su, uza sve, imali priliku pogledati nagrađivanu monodramu Na rubu pameti Dragana Despota.

Nakon dvotjednoga pohađanja lektorata i proseminara polaznicima su uručene diplome, a prikazan je i film o 44. seminaru koji je nastao u seminarskoj filmskoj radionici. Voditelj Zagrebačke slavističke škole, izv. prof. dr. sc. Tvrtko Vuković, obratio se okupljenima s nekoliko prigodnih riječi. Zahvalio je studentima na aktivnom i uspješnom sudjelovanju u radu Škole istaknuvši kako bez skromnosti valja priznati da su svi sudionici Škole i ove godine napravili dobar posao. Studenti su, osim pohađanja obvezne i fakultativne nastave, mogli vidjeti i čuti pregršt zanimljivosti, ali ne treba zaboraviti da su i profesori na dobitku, već po činjenici da im je 44. seminar omogućio stjecanje novih poznanstava i oblika suradnje. Voditelj Škole zahvalio je svim lektoricama – Aidi Korajac, Jeleni Cvitanušić Tvico, dr. sc. Ani Kodrić i doc. dr. sc. Tatjani Pišković – koje su polaznicima, strpljivo i svakodnevno, omogućile upoznavanje s hrvatskim jezikom i(li) usavršavanje u gramatičkim i konverzacijskim vještinama. Zahvalu je uputio i voditeljicama dvaju književnih proseminara, doc. dr. sc. Ivani Brković i dr. sc. Aneri Ryznar, kao i voditeljicama fakultativnih jutarnjih proseminara – prof. dr. sc.Slavici Stojan i Veri Blažević Krezić. Nadalje, zahvalio je administratoricama mrežnih stranica Škole i voditeljici filmske radionice Janet Alilovic, dodavši kako i ovogodišnji film potvrđuje dobru atmosferu i raznolikost sadržaja. Posebnu zahvalu Voditelj je uputio izv. prof. dr. sc. Krešimiru Mićanoviću i doc. dr. sc. Maši Kolanović koji su zajedno s Upravom Škole oblikovali predavački dio programa. Naposljetku, Tvrtko Vuković u zahvalama se sjetio i autoricā izložbe 140 godina Odsjeka za kroatistiku, dr. sc.Helene Stublić i dr. sc. Josipe Tomašić, te svojih najbližih suradnica: dr. sc. Lane Molvarec, programske tajnice, doc. dr. sc. Tatjane Pišković, zamjenice voditelja, i Božene Jurčić, financijske tajnice. Istaknuo je kako je najvažnije – za seminariste i za profesore – to što su mogli raditi i uživati u prijateljskoj atmosferi, s puno dobrih namjera. Voditelj je zaključio ovogodišnji program Škole s čvrstom nadom da se nitko od sudionika u protekla dva tjedna nije se osjećao kao Drugi.

Nakon filmske projekcije polaznici 44. seminara uputili su se u atrij Poslijediplomskoga središta na tradicionalno oproštajno druženje.

Fotoalbum