Stručni izlet: Arboretum Trsteno i Ston

Trsteno u blizini Dubrovnika i gradić Ston na otoku Pelješcu bili su odredišta posljednjeg i ujedno oproštajnog izleta polaznika 45. seminara i prilika za opušteno druženje i razmjenu iskustava o Školi.

Arboretum u Trstenom bio je prva postaja današnjeg stručnog izleta. Osnovan je 1948. godine na nekadašnjem posjedu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić (Gozze). Na prostoru od 28 hektara nalaze se renesansni perivoj s ljetnikovcem, neoromantičarski perivoj iz 19. stoljeća te maslinik, a dominantne su biljne vrste hrast medunac, alepski bor, čempres i makija. Zakonom je zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture o kojemu skrbi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Prolazeći glavnom šetnicom Gučetićeva perivoja, seminaristi su imali priliku iz zelene lođe promatrati Elafite. Da je Gučetićevo imanje razvijeniji tip ladanja, dokazuje dio perivoja u kojemu su smještene gospodarske zgrade koje su služile poljodjelskoj djelatnosti. Vrlo je zanimljiva i dobro očuvana mlinica sa starim prešama za masline. U sklopu Arboretuma polaznici su posjetili baroknu fontanu koja je preuređena 1736. godine u raskošan barokni nimfej s Neptunom – središnjim likom kompozicije kamenih kipova. Inače, Arboretum je danas poznat kao jedna od najatraktivnijih od ukupno devet lokacija na kojima se snima serija Igra prijestolja.

Stručni izlet nastavljen je vožnjom od Trstenog do Stona, gradića koji je u prvoj polovici 14. stoljeća postao sastavnim dijelom Dubrovačke Republike. Građen je po uzoru na Dubrovnik pa sve utvrde i ulice nose naziv prema dubrovačkima. U Stonu su sudionici seminara posjetili najstariju i najveću solanu na Jadranu. Njezin vlasnik Svetan Pejić održao je prigodno predavanje o povijesti Stona i trgovini solju popraćeno kvizom znanja i nagradama. Seminaristi su tako saznali da je stonska solana postojala još u rimsko doba, a od 14. stoljeća u vlasništvu je Dubrovačke Republike, koja je od trgovine solju imala velike prihode.  Kako bi se grad zaštitio, Republika je 1333. počela graditi zidine, što je bio jedan od najvećih fortifikacijsko-urbanističkih pothvata onoga doba u Europi. Zidine su danas duge 5,5 kilometara. Ston je ostao u sastavu Dubrovačke Republike sve do njezine propasti 1808. godine. Stonska solana i danas je u funkciji te se svake godine organizira berba soli pri kojoj se dnevno izvadi od 30 do 100 tona soli, i to ručno.

Fotoalbum