Filmska večer

Večernji kulturni program nastavio se sinoć u dvorani Poslijediplomskoga središta gdje su polaznicima prikazana tri filma – Od 3 do 22 (Krešo Golik, 1966); Ona koja priča sa životinjama (Dana Budisavljević, 2011); Kratki obiteljski film (Igor Bezinović, 2015).

Od 3 do 22 film je koji izlaže radni dan udane 22-godišnje Smilje Glavaš, tekstilne radnice i majke jednogodišnjeg dječaka. Smilja je iz Dubrave, istočnog zagrebačkog predgrađa, i stanuje u 9. sponičkom odvojku bb. „Golik vrlo promišljeno i precizno prati sve faze njezina radnog dana: od ustajanja, pripremanja doručka djetetu, suprugu i sebi, odlaska na tržnicu prije posla, rada u tekstilnoj tvornici »Pobjeda«, povratka s posla, poslijepodnevnih obavljanja kućnih poslova do lijeganja.“ (iz Filmskoga leksikona LZMK-a).

Ona koja priča sa životinjama prikazuje Helu koja je oduvijek sanjala o farmi sretnih životinja. Napustila je posao medicinske sestre i udobnost urbanoga života, prodala vlastiti stan i na zemlji koju je naslijedila od bake počela graditi novi život. Danas živi s pedesetak koza, dvije krave, dva konja, magaricom Blankom i vijetnamskom svinjom Rožom.

Kratki obiteljski film dio je šire, četverodijelne dokumentarne serije pod nazivom Probacije (suradnja HRT-a s Ministarstvom pravosuđa i područnih probacijskih ureda u Puli, Požegi, Osijeku i Zagrebu) koja analizira rehabilitaciju osuđenika i nastojanje probacijskih ureda da im pomognu pri uklapanju u zajednicu. U središtu je ove priče Marica, osuđena na zatvorsku kaznu zbog napada nožem na snahu. Nakon dvije godine i sedam mjeseci zatvora, Marica se vraća u svoju sredinu – Nove Perkovce – pokušavajući nastaviti život sa sinom.