Stručni izlet u Trsteno i Ston

Popodnevne i večernje sate predzadnjega dana Škole studenti su proveli na posljednjem izletu zaputivši se u Trsteno i Ston. Budući da su uspješno priveli kraju seminarske obaveze i zadaće, napokon su se mogli u potpunosti opustiti i podijeliti svoja bogata iskustva.

Trsteno je naselje smješteno svega 19 km od Dubrovnika, a u prošlosti je bio oaza dubrovačkoga plemstva koje je na njegovoj obali gradilo svoje ljetnikovce. Od 1399. mjesto je pod vlašću Dubrovačke Republike, a u 15. st. dolazi u ruke plemićke obitelji Gučetić koja je zaslužna za izgradnju jednoga od najljepših arboretuma na dalmatinskoj obali. U okviru arboretuma nalazi se i gotičko-renesansi ljetnikovac, kapelica Sv. Jeronima (17. st.), stara mlinica za masline te barokna česma s Neptunom i nimfama (18. st.). Upravo je ta česma, za neke pak zlatne ribice u njoj, privukla najviše pozornosti pa su seminaristi ondje zastali koristeći idilične prizore za fotografiranje i okidanje pokojega „selfija“. Važno je napomenuti kako je Arboretum Trsteno najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj, stoga je danas pod zaštitom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Bogatstvo egzotičnim biljem (koje su donosili pomorci), neposredna blizina mora kao i tragovi kulturne ostavštine privlače turiste već godinama, a prije njih te su ljepote mamile dubrovačke pjesnike i intelektualce koji su se ondje susretali i družili. Vrt je preživio nekoliko devastacija, a najveća se dogodila za vrijeme Domovinskoga rata nakon čega je, nasreću, obnovljen.

Nakon ugodne šetnje renesansnim vrtom, studenti su krenuli prema Stonu, a prvo je odredište bila poznata stonska solana, najveća i najstarija solana na Jadranu. Svetan Pejić – njezin vlasnik – polaznike je upoznao s načinom proizvodnje soli, s kompleksnom poviješću solane te s uvjetima trgovanja. Na samom početku prigodnog predavanja, studenti su se okupili oko vagona soli na kojemu su ih dočekale travarice u skladu s poznatom tradicijom. Naime solana već godinama dočekuje prijatelje sa Slavističke škole. Djelovala je već u rimsko doba, a najveću je berbu doživjela 1611. U njoj se i danas sol ručno vadi, i to od 30 do 100 tona soli. Pejić ih je potom dočekao u svojemu restoranu u kojemu su polaznici kušali tipičnu dubrovačku i stonsku hranu družeći se, pjevajući i razmjenjujući iskustva. Inače, Ston je još od 14. stoljeća u vlasništvu Dubrovačke Republike pa su se njegovi ljudi, kako bi zaštitili Republiku, upustili u jedinstven i prepoznatljiv urbanistički pothvat u Europi – izgradnju pet i pol kilometara dugih zidina koje okružuju povijesno središte, a čije su neispričane priče polaznici istražili tijekom slobodnog vremena zbog čega se, među ostalim, ugodna atmosfera nastavila i u autobusima pri povratku u Dubrovnik.

Fotoalbum