Posjet Umjetničkoj galeriji

Viša kustosica dr. sc. Rozana Vojvoda povela je polaznike Seminara do Umjetničke galerije Dubrovnik gdje su imali prilike uživati u likovnoj umjetnosti i u arhitektonskoj ljepoti same Galerije.

Umjetnička galerija osnovana je 1945. godine s namjerom prikupljanja, čuvanja, stručne obrade i izlaganja likovnoumjetničke građe. Danas se u njoj čuva oko 2700 umjetnina. Zgrada Galerije najprije se nalazila u privatnome vlasništvu dubrovačkoga brodovlasnika Boža Banca i iako je moderna iznutra, s velikim staklenim površinama koje otvaraju prostor, pročelje Galerije inspirirano je mješavinom stilova starih dubrovačkih građevina kao što su Sponza i Knežev dvor – mogu se primijetiti šiljasti gotički prozori iznad polukružnih lukova i zanimljivi kapiteli sa znakovima zodijaka. U dvorištu su seminaristi najprije uočili skulpturu Ivana Meštrovića Daleki zvuci, a uspinjući se stepenicama, razgledali su njegovu Vestalku i reljef Svetoga Franje, Radauševu Ribu i Michielijeva Taoca II. Na prvome katu R. Vojvoda pokazala im je izložbu modernoga hrvatskoga slikarstva čijim se utemeljiteljem smatra Vlaho Bukovac. Šećući se među slikarskim umjetninama, polaznici su se upoznali s radovima važnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća (uz Vlaha Bukovca tu su i Emanuel Vidović, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić, Oskar Herman, Mato Celestin Medović, Ivo Dulčić, Antun Masle i dr). Na drugome i trećemu katu Galerije imali su priliku vidjeti i izložbu kineskoga slikarstva pod nazivom Zanesenost slikanja tušem.

Nakon razgledavanja neki su polaznici zastali u predvorju kako bi svoje uspomene na Galeriju otjelovili pokojim suvenirom, a neki su se odmah razmilili u vruće dubrovačko poslijepodne.

Nina Nodilo

Fotoalbum