Izvor: factum.com.hr

Filmska projekcija: Glasnije od oružja (M. Sikavica)

Polaznici su Seminara nakon dana ispunjenoga aktivnostima navečer uživali u projekciji dokumentarnoga filma Glasnije od oružja (2017) koji je režirao Miroslav Sikavica.

Glavna je ideja filma da pjesme mogu biti moćno političko oruđe. Gledatelji su mogli pratiti mijene eksplicitno političkih pjesama koje su se pjevale na hrvatskome prostoru od Titove Jugoslavije preko razdoblja njezine destabilizacije i rasta nacionalizma u 1980-ima do Domovinskoga rata, s posebnim naglaskom upravo na ratno razdoblje, na što ukazuje sam naslov filma – u Ratu se nije ratovalo samo oružjem, već i pjesmama.

Pjesme nabijene domoljubnim ideologemom odigrale su važnu ulogu u političkim promjenama krajem 80-ih i početkom 90-ih godina 20. stoljeća. Hrvatska demokratska zajednica svoj uspjeh na izborima duguje i pjesmi Bože, čuvaj Hrvatsku koju je proglasila svojom himnom. I Hrvatska radiotelevizija u tome je razdoblju vrlo dobro shvaćala performativnu snagu pjesama, pa je emitirala postojeće domoljubne pjesme, naručivala nove, organizirala i financirala brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućila snimanje domoljubnih spotova. U samo nekoliko godina nastalo je nekoliko stotina takvih pjesama.

Na kraju su filma pjevači i producenti ratnih domoljubnih pjesama iskazali svoja stajališta i razmišljanja o tadašnjoj glazbenoj produkciji i svojoj ulozi u tim strujanjima.

Nina Nodilo