Sponza: priča o povijesti, priča o samostalnosti

Polaznici 45. seminara Zagrebačke slavističke škole danas su posjetili palaču Sponzu, jedan od zaštitnih znakova stare gradske jezgre u kojoj su u doba Dubrovačke Republike bili smješteni carinski ured, skladišta, kovnica novca, blagajna, oružana i gradska gimnazija, a danas je u njoj Državni arhiv u Dubrovniku.

Više

Filmska projekcija: »Svoga tela gospodar«

Omiljenim izvannastavnim aktivnostima Zagrebačke slavističke škole nesumnjivo pripada večernji kulturni program, ponajprije pomno birane i s temom 45. seminara usklađene filmske projekcije. Tako su polaznici večer četvrtoga dana Škole proveli u Poslijediplomskome središtu uz film Fedora Hanžekovića Svoga tela gospodar iz 1957. godine.

Više

Tijela otpora – umjetnost performansa u Hrvatskoj

U sklopu 45. seminara Zagrebačke slavističke škole danas je predavanje s naslovom Tijela otpora – umjetnost performansa u Hrvatskoj održala doc. dr. sc. Suzana Marjanić, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Više

Otpor tijelom: gostovanje umjetnika Siniše Labrovića

Središnji događaj prvoga tjedna večernjega kulturnog programa Zagrebačke slavističke škole gostovanje je konceptualnoga umjetnika Siniše Labrovića. U svečanome i ugodnome ozračju dvorane Poslijediplomskoga središta s Labrovićem je razgovarala Suzana Marjanić, znanstvena savjetnica s Instituta za etnologiju i folkloristiku koja se, između ostaloga, bavi teorijom izvedbe, mita i rituala, a 2014. godine objavila je prvo cjelovito djelo o povijesti hrvatskoga performansa Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas.

Više