Hladne glave i vruća srca

Drugim predavanjem jezičnog ciklusa s naslovom Hladne glave i vruća srca o tijelu i emocijama u hrvatskom danas se seminaristima Zagrebačke slavističke škole predstavio dr. sc. Mateusz-Milan Stanojević, docent na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više

Lovrijenac: priča o slobodi

U okviru drugoga radnog tjedna, a prema rasporedu kulturnoga programa 45. hrvatskoga seminara za strane slaviste, polaznici su nastavili obilaziti dubrovačke znamenitosti uz stručno vodstvo. U srijedu 31. kolovoza posjetili su simbol moći Dubrovačke Republike – utvrdu Lovrijenac – i poslušali prigodno predavanje o njezinu postanku i važnosti.

Više

Filmska projekcija: »Tijelo« i »Breza«

Ovotjedni kulturni program danas je upotpunjen projekcijom dvaju filmova Ante Babaje (1927–2010)  – dokumentarnoga Tijelo i igranoga Breza, u kojima se, sukladno s njegovom redateljskom poetikom, zaokupljenost tjelesnošću i prolaznošću tijela prepoznaje kao jedna od važnih provodnih niti.

Više

Tezaurusni diskurs o tijelu

Pretposljednje predavanje 45. hrvatskoga seminara za strane slaviste održala je prof. dr. sc. Anja Nikolić-Hoyt iz Zavoda za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti umjetnosti. Govorila je o prvome konceptualno ustrojenome leksikografskom priručniku u Hrvatskoj i, uopće, o modelima tezauriranja somatskoga leksika hrvatskoga jezika.

Više