Zatvaranje 46. seminara Zagrebačke slavističke škole

U petak 1. rujna 2017. u Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku zatvoren je 46. hrvatski seminar za strane slaviste. Zagrebačka slavistička škola koja djeluje u sklopu Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu nastavila je i ove godine u ugodnoj atmosferi promicati poznavanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture među stranim slavistima.

Više

Molitvenik, gumi pete i prijateljstvo s Amerikankom

Zaključno predavanje središnje teme Škole pod naslovom Molitvenik, gumi pete i prijateljstvo s Amerikankom: rodne mrvice u psihijatrijskom tekstu s početka 20. stoljeća održala je dr. sc. Mislava Bertoša, izvanredna profesorica na Odsjeku za lingvistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, predstojnica Katedre za semiologiju i pročelnica Odsjeka, voditeljica lingvističkoga seminara O queer lingvistici: identiteti, žudnje, stilovi na ovogodišnjoj Školi.

Više

Stručni izlet u Trsteno i Ston

Popodnevne i večernje sate predzadnjega dana Škole studenti su proveli na posljednjem izletu zaputivši se u Trsteno i Ston. Budući da su uspješno priveli kraju seminarske obaveze i zadaće, napokon su se mogli u potpunosti opustiti i podijeliti svoja bogata iskustva.

Više

Od gospođe učiteljice do pilotkinje

U lingvističkom ciklusu predavanja pretposljednji dan Zagrebačke slavističke škole izlagala je Zrinjka Glovacki-Bernardi, pionirka rodne jezikoslovne perspektive u Hrvatskoj. Redovna je profesorica u trajnom zvanju pri Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu od 1995. Znanstvene interese usmjerila je prema sociolingvistici, dodirnom jezikoslovlju i tekstnoj lingvistici.

Više