Franjevački samostan: priča o pamćenju

Pred raskošnim gotičkim portalom franjevačkoga samostana u Dubrovniku započela je priča o pamćenju dinamičnoga života Grada i njegovoga bogatog kulturnog kontinuiteta. Samostan Male braće važno je mjesto konstruiranja i čuvanja dubrovačkoga identiteta. Svoje znanje i iskustvo o samostanu te njegovoj važnosti s polaznicima 46. seminara Zagrebačke slavističke škole podijelili su dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica i fra Stipe Nosić.

Više

Posjet dominikanskom samostanu

Nakon razgledavanja franjevačkoga samostana polaznici Škole uputili su se prema sjeveroistočnom dijelu Grada gdje omeđen zidinama stoji, ništa manje značajan, dominikanski samostan. Na ulazu ih je dočekao povjesničar umjetnosti Ivan Viđen koji je započeo priču o samostanu ponajprije upoznavši polaznike s poviješću dominikanskoga reda.

Više

Konstrukcija roda u ilustriranim reklamnim oglasima

Trećega dana 46. seminara Zagrebačke slavističke škole predavanje je održala dr. sc. Željka Miklošević, poslijedoktorandica na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa su joj komunikacijski aspekti muzeja i baštine, a aktivno sudjeluje u strukovnim udruženjima radi boljeg povezivanja muzejske teorije i prakse. Ujedno je članica Sekcije za muzejsku edukaciju i kulturnu akciju Međunarodnoga savjeta za muzeje.

Više

Stručni izlet u Cavtat

U poslijepodnevnim satima trećega dana Zagrebačke slavističke škole sudionici su se uputili u Cavtat, grad pun kulturnih poslastica kao što su zbirka Baltazara Bogišića, rodna kuća Vlaha Bukovca te Mauzolej obitelji Račić.

Više