Feministički performans u Hrvatskoj i Jugoslaviji

O izvedbama roda iz teatrološke perspektive četvrti dan Zagrebačke slavističke škole izlagala je Suzana Marjanić. Poznata znanstvena savjetnica radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a proučava mitske teme u usmenoj književnosti, kulturnu animalistiku i antropologiju izvedbe.

Više

Fallere nostra venant

One dobro upoznate s elegantnom ponudom dubrovačkih razglednica, s poslovičnom otpornošću njegova kamena ili rednim brojem ovogodišnje Škole ne bi trebalo pretjerano iznenaditi to što su se njezini polaznici i ove godine našli u Palači Sponza kao ni to da se o njoj malo što novoga ima kazati.

Više

U raljama života

Večernji program kulturnog uzdizanja i ubijanja oka od omare Grada ove je godine počeo gledanjem filma U raljama života (1984) - filmske adaptacije romana Štefica Cvek u raljama života (1981)Dubravke Ugrešić.

Više

Imam 1000 problema, ali ljubav nije jedan

Predavanje Imam 1000 problema, ali ljubav nije jedan: Sponzoruša u tranziciji 21. stoljeća održala je dr. sc. Dijana Jelača, predavačica na odsjeku Communication and Media Studies Sveučilišta Fordham u New Yorku. Doktorski studij završila je na Sveučilištu Massachusetts u Amherstu, a autorica je brojnih znanstvenih studija i eseja na temu roda i feminizma u filmu i popularnoj kulturi, traume i sjećanja te klase i kulture mladih u postsocijalizmu.

Više