Ljetnikovac Petra Sorkočevića: priča o ljepoti

Nakon prvoga ovogodišnjeg jezikoslovnog izlaganja, polaznici su se u okviru popodnevnog programa uputili prema ljetnikovcu Petra Sorkočevića, jednom od najljepših i najcjenjenijih ljetnikovaca koji se nalazi u Luci Gruž. Dovršen 1521, u povijesti je bio višestruko značajan kao povijesni, politički te arhitektonski arhiv, a danas je u njemu smješten Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku. Studente je stoga dočekao Lovro Kunčević, povjesničar koji se bavi dubrovačkom povijesti i mitovima o njoj.

Više

Gramatički rod od indoeuropskoga do hrvatskoga

Jezikoslovni ciklus predavanja otvorio je akademik Ranko Matasović predavanjem Gramatički rod od indoeuropskoga do hrvatskoga našalivši se kako će pet tisuća godina jezične povijesti pokušati svesti na skromnih četrdeset i pet minuta predavanja.

Više

Dramska predstava: Lina Prosa, Lampedusa Beach

Kulturni program ovogodišnje Zagrebačke slavističke škole obogatila je i izvedba predstave Lampedusa Beach u režiji Senke Bulić. Riječ je o tekstu koji je prvi dio Trilogije o brodolomu talijanske autorice Line Prose. Napisan je 2004. godine, a praizveden je u Parizu u La Comédie Française.

Više

Ekonomija u agoniji

Ciklus predavanja o izvedbama roda u književnosti i kulturi zatvorila je Lada Čale Feldman. Redovna profesorica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju pri Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkoga Filozofskog fakulteta doktorirala je na temi Teatar u teatru u hrvatskoj dramskoj književnosti. Honorarno predaje na Akademiji dramske umjetnosti, Centru za ženske studije u Zagrebu, na Poslijediplomskom studiju književnosti i kulturalnih studija te na Poslijediplomskom studiju etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i na poslijediplomskom studiju Instituta za humanističke studije u Ljubljani.

Više