Gloria

Druge večeri kulturnog programa u svečanoj dvorani Poslijediplomskog središta gledao se i slušao performans Gloria koji je izveo poznati hrvatski vizualni umjetnik i nagrađivani performer Siniša Labrović. Dosada izvedenim akcijama, urbanim intervencijama i performansima umjetnik pokušava uspostaviti kontakt s društvenom zbiljom koristeći ponajprije medije kao oruđe društvene kritike.

Više

Rat, rod, klasa

O položaju regionalnih redateljica na tržištu koje, čini se, i dalje igra po pravilima patrijarhata te o temama i načinima s kojima one uzimaju svoj komadić umjetničkoga prostora danas je govorila Mima Simić u predavanju pod naslovom Rat, rod, klasa: diskurzivni univerzumi redateljica iz regije.

Više

Izvedba grada / izvedba roda

Drugo subotnje predavanje pod nazivom Izvedba grada / izvedba roda u ruskoj i hrvatskoj (urbanoj) prozi 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća održala je doc. dr. sc. Danijela Lugarić koja od 2005. godine održava nastavu na Katedri za rusku književnost pri Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Više

Ofičje djeve Marije

Studenti diplomskog studija kroatistike u Zagrebu priredili su za tisak transliteraciju Ofičja Blažene Djeve Marije s Petnaest molitava Svete Bridžide, i to u okviru kolegija Hrvatska ćirilička pismenost, a pod vodstvom prof. dr. sc. Matea Žagara, u trajnom zvanju. Faksimilno izdanje spomenute knjižice, koju još zovemo i dubrovačkim ćiriličkim prvotiskom (1512), izišlo je 2012. godine čime je obilježena petstogodišnjica dubrovačko-venecijanskoga izvornika. Latinički prijepis pod uredništvom Matea Žagara i Ivana Ferenčaka izišao je 2016. godine, a njegovo je predstavljanje upotpunilo subotnji program 46. seminara Zagrebačke (i dubrovačke) slavističke škole.

Više