Stručni izlet na Elafitsko otočje

U nedjelju su se polaznici Škole uputili na željno očekivani izlet. Nakon niza iznimno informativnih predavanja i proseminara polaznici su prvi tjedan radosno okončali bijegom od gradske vreve.

Više

Ne gledaj mi u pijat

Večernji se program Škole nastavio gledanjem debitantskog filma cijenjene hrvatske redateljice  Hane Jušić – Ne gledaj mi u pijat (2016).

Više

Ofičje djeve Marije

Studenti diplomskog studija kroatistike u Zagrebu priredili su za tisak transliteraciju Ofičja Blažene Djeve Marije s Petnaest molitava Svete Bridžide, i to u okviru kolegija Hrvatska ćirilička pismenost, a pod vodstvom prof. dr. sc. Matea Žagara, u trajnom zvanju. Faksimilno izdanje spomenute knjižice, koju još zovemo i dubrovačkim ćiriličkim prvotiskom (1512), izišlo je 2012. godine čime je obilježena petstogodišnjica dubrovačko-venecijanskoga izvornika. Latinički prijepis pod uredništvom Matea Žagara i Ivana Ferenčaka izišao je 2016. godine, a njegovo je predstavljanje upotpunilo subotnji program 46. seminara Zagrebačke (i dubrovačke) slavističke škole.

Više

Izvedba grada / izvedba roda

Drugo subotnje predavanje pod nazivom Izvedba grada / izvedba roda u ruskoj i hrvatskoj (urbanoj) prozi 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća održala je doc. dr. sc. Danijela Lugarić koja od 2005. godine održava nastavu na Katedri za rusku književnost pri Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Više