Rat, rod, klasa

O položaju regionalnih redateljica na tržištu koje, čini se, i dalje igra po pravilima patrijarhata te o temama i načinima s kojima one uzimaju svoj komadić umjetničkoga prostora danas je govorila Mima Simić u predavanju pod naslovom Rat, rod, klasa: diskurzivni univerzumi redateljica iz regije.

Više

Gloria

Druge večeri kulturnog programa u svečanoj dvorani Poslijediplomskog središta gledao se i slušao performans Gloria koji je izveo poznati hrvatski vizualni umjetnik i nagrađivani performer Siniša Labrović. Dosada izvedenim akcijama, urbanim intervencijama i performansima umjetnik pokušava uspostaviti kontakt s društvenom zbiljom koristeći ponajprije medije kao oruđe društvene kritike.

Više

Imam 1000 problema, ali ljubav nije jedan

Predavanje Imam 1000 problema, ali ljubav nije jedan: Sponzoruša u tranziciji 21. stoljeća održala je dr. sc. Dijana Jelača, predavačica na odsjeku Communication and Media Studies Sveučilišta Fordham u New Yorku. Doktorski studij završila je na Sveučilištu Massachusetts u Amherstu, a autorica je brojnih znanstvenih studija i eseja na temu roda i feminizma u filmu i popularnoj kulturi, traume i sjećanja te klase i kulture mladih u postsocijalizmu.

Više

U raljama života

Večernji program kulturnog uzdizanja i ubijanja oka od omare Grada ove je godine počeo gledanjem filma U raljama života (1984) - filmske adaptacije romana Štefica Cvek u raljama života (1981)Dubravke Ugrešić.

Više