Gramatički rod od indoeuropskoga do hrvatskoga

Jezikoslovni ciklus predavanja otvorio je akademik Ranko Matasović predavanjem Gramatički rod od indoeuropskoga do hrvatskoga našalivši se kako će pet tisuća godina jezične povijesti pokušati svesti na skromnih četrdeset i pet minuta predavanja.

Više

Ljetnikovac Petra Sorkočevića: priča o ljepoti

Nakon prvoga ovogodišnjeg jezikoslovnog izlaganja, polaznici su se u okviru popodnevnog programa uputili prema ljetnikovcu Petra Sorkočevića, jednom od najljepših i najcjenjenijih ljetnikovaca koji se nalazi u Luci Gruž. Dovršen 1521, u povijesti je bio višestruko značajan kao povijesni, politički te arhitektonski arhiv, a danas je u njemu smješten Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku. Studente je stoga dočekao Lovro Kunčević, povjesničar koji se bavi dubrovačkom povijesti i mitovima o njoj.

Više

Filmska večer

Večernji kulturni program nastavio se sinoć u dvorani Poslijediplomskoga središta gdje su polaznicima prikazana tri filma – Od 3 do 22 (Krešo Golik, 1966); Ona koja priča sa životinjama (Dana Budisavljević, 2011); Kratki obiteljski film (Igor Bezinović, 2015).

Više

Jezične rodne ideologije

Jezikoslovni ciklus ovogodišnje Škole nastavio se zanimljivim predavanjem dr. sc. Tatjane Pišković pod naslovom Jezične rodne ideologije u hrvatskim ženskim časopisima prve polovice 20. stoljeća. Dr. sc. Tatjana Pišković je docentica pri Odsjeku za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta i prva voditeljica Zagrebačke slavističke škole.

Više