Posjet dominikanskom samostanu

Nakon razgledavanja franjevačkoga samostana polaznici Škole uputili su se prema sjeveroistočnom dijelu Grada gdje omeđen zidinama stoji, ništa manje značajan, dominikanski samostan. Na ulazu ih je dočekao povjesničar umjetnosti Ivan Viđen koji je započeo priču o samostanu ponajprije upoznavši polaznike s poviješću dominikanskoga reda.

Više

Franjevački samostan: priča o pamćenju

Pred raskošnim gotičkim portalom franjevačkoga samostana u Dubrovniku započela je priča o pamćenju dinamičnoga života Grada i njegovoga bogatog kulturnog kontinuiteta. Samostan Male braće važno je mjesto konstruiranja i čuvanja dubrovačkoga identiteta. Svoje znanje i iskustvo o samostanu te njegovoj važnosti s polaznicima 46. seminara Zagrebačke slavističke škole podijelili su dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica i fra Stipe Nosić.

Više

Raznoliko lice virdžine, momak-djevojke

Dr. sc. Jelka Vince Pallua, znanstvena savjetnica pri Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ i predavačica na doktorskom studiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje pod naslovom Raznoliko lice virdžine, momak-djevojke, jedinstvene običajno-pravne dosjetke.

Više

Dubrovnik: obilazak povijesne gradske jezgre

46. seminar Zagrebačke slavističke škole započeo je predavanjem Andree Zlatar, a nakon književno-kulturnog programa studenti su se upoznali s povijesnom jezgrom i kulturnom baštinom Staroga dubrovačkog grada. Stručno vodstvo dočekalo je studente u Poslijediplomskom središtu, a dvije su skupine krenule prema Pilama, ulazu u jedinstveni urbanistički i kulturni spomenik – staru gradsku jezgru koja je od 1979. pod zaštitom UNESCO-a.

Više