Otvorenje 42. seminara Zagrebačke slavističke škole

U Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku danas je otvoren 42. hrvatski seminar za strane slaviste. Seminarski program i ove godine sudionicima pruža priliku stjecanja novih i proširenja dosadašnjih znanja o hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi. Seminar će trajati do 30. kolovoza 2013.

Više

Otpor i metoda – dvadesetostoljetna držićologija

dan01-003_mNakon otvorenja 42. seminara Zagrebačke slavističke škole započeo je ovogodišnji ciklus predavanja, čiji koncept predstavlja novinu u odnosu na praksu prethodnih godina. Predavanja su naime na prošlim seminarima bila razdijeljena na jezikoslovni i književnoznanstveni ciklus, dok su ove godine okupljena oko jedne središnje teme – Otpor. U okviru svojih predavanja dvanaest će se stručnjaka iz različitih područja baviti subverzivnim praksama u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi. Prvo je predavanje, Otpor i metoda – dvadesetostoljetna držićologija, održao dr. sc. Leo Rafolt, izv. prof.

Više

Dubrovnik, grad otpora – obilazak povijesne jezgre Grada

dan01-03_mDvije skupine polaznika 42. seminara danas su uz stručna vodstva posjetile odabrana mjesta u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Obilazak je započeo na Pilama, nakon čega su se okupljeni zaputili prema Stradunu, Zlatarićevoj ulici, Staroj gradskoj luci, Gundulićevoj poljani te najvažnijim crkvama, fontanama i spomenicima u blizini. Putem su slušali o zanimljivostima iz povijesti i sadašnjosti Dubrovnika, grada koji odiše otporom ostvarenim u različitim kontekstima.

Više

Piligrinov otpor

dan02-001_mDr. sc. Ivan Lupić održao je danas drugo predavanje koje temu otpora obrađuje u okviru starije hrvatske književnosti – epa Piligrin dubrovačkoga pjesnika Mavra Vetranovića Čavčića. Na samome početku profesor Lupić izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti predavanja stranim slavistima. Istaknuo je kako se pred takvom publikom osjeća domaće jer je i sam strani filolog i jer vjeruje da, premda smo književne korpuse podijelili po nacionalnim i jezičnim linijama, nismo tim linijama sputani, nego u tuđem vidimo domaće i u domaćem tuđe, a u svemu nešto zanimljivo i vrijedno.

Više

Filmska radionica

dan02-002_mU popodnevnim satima drugoga dana 42. seminara održana je prva filmska radionica. Tijekom ovog edukativnog i kreativnog programa zainteresirani polaznici naučit će osnove filmske prakse (snimanje, pohranjivanje, kadriranje, montiranje filmskog materijala i dr.). Osim toga izradit će film o Školi i tako ostaviti svoj zapis o dvotjednom radu i druženju u Dubrovniku. Radionica će se održati pet puta u popodnevnim satima pod vodstvom Janet Alilović.

Više