Sponza: priča o povijesti

Danas su polaznici 41. seminara posjetili Sponzu, gotičko-renesansnu palaču u kojoj se čuva arhiv Dubrovačke Republike. U povijest ove dubrovačke znamenitosti uveo ih je prof. dr. sc. Milovan Tatarin, dok je neke od najvrjednijih dokumenata Državnoga arhiva prisutnima pokazao Zoran Perović.

Više

Portret autora: Luko Paljetak

Zagrebačka slavistička škola sinoć je u atriju Poslijediplomskog središta u Dubrovniku ugostila hrvatskoga pjesnika za djecu i odrasle, proznog i dramskog pisca, redatelja, prevoditelja, književnog povjesničara, esejista i feljtonista, Luka Paljetka. S gostom večeri razgovarao je Milovan Tatarin, profesor starije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Više

Vremenski odnosi na razini složene rečenice i teksta

Tema su današnjega predavanja jezikoslovnoga ciklusa, koje je održala prof. dr. sc. Lada Badurina, bili Vremenski odnosi na razini složene rečenice i teksta. U uvodnome dijelu profesorica Badurina osvrnula se na vrijeme kao semantičku i gramatičku kategoriju te na tipove vremenskih odnosa koji se iskazuju u jeziku. U drugome se dijelu koncentrirala na izražavanje vremenskih odnosa u složenoj rečenici, i to s naglaskom na nezavisnosloženim rečenicama. Treći je dio izlaganja bio posvećen vremenskim odnosima u tekstu.

Više

Večer glumca: Dragan Despot, »Na rubu pameti«

U atriju Poslijediplomskoga središta u Dubrovniku večeras je izvedena monodrama Na rubu pameti u adaptaciji, režiji i izvedbi Dragana Despota. Predstava se izvodi od 2004. godine, a nastala je prema istoimenome romanu Miroslava Krleže, objavljenu 1938. godine i jedinome njegovu romanu s pripovjedačem u prvome licu.

Više