Vremenska značenja na leksičkoj razini

Ovogodišnji je jezikoslovni ciklus zatvoren predavanjem dr. sc. Tatjane Pišković pod nazivom Vremenska značenja na leksičkoj razini. Lekseme s vremenskim značenjem koji su bili korpus njezina istraživanja sama je sustavno ispisala iz rječnika hrvatskoga jezika Vladimira Anića i razvrstala ih po vrstama riječi, čime je osigurala ne samo reprezentativnost već i obuhvatnost korpusa.

Više

Franjevački samostan: priča o pamćenju

U sklopu današnjeg fakultativnog programa polaznici su posjetili Franjevački samostan Male braće. Imali su tako priliku vidjeti neke od najstarijih sačuvanih rukopisa dubrovačkih prepisivača, kao i jedini sačuvani primjerak prvoga izdanja Marulićeve Judite iz 1521. godine. O povijesti franjevačkoga samostana govorili su prof. dr. sc. Milovan Tatarin i gvardijan fra Stipe Nosić.

Više

Izložba – Umjetnička galerija Dubrovnik

Nakon obilaska Franjevačkoga samostana polaznici 41. seminara posjetili su Umjetničku galeriju Dubrovnik. Ravnatelj Galerije, Antun Maračić, proveo ih je izložbom »Moderna i suvremena umjetnost«, u kojoj se nalaze djela gotovo svih najpoznatijih dubrovačkih i nacionalnih slikara, grafičara i kipara. Posebno se ističu imena začetnika hrvatske moderne umjetnosti, Vlaha Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ivana Meštrovića i Emanuela Vidovića.

Više

Stjepan Ivšić

U subotnjem prijepodnevnom terminu polaznici su imali priliku poslušati tri predavanja. U prvome je predavanju prof. dr. sc. Josip Lisac govorio o najvećem hrvatskom filologu prve polovice 20. stoljeća i jednome od najvećih hrvatskih filologa uopće (uz Vatroslava Jagića) – Stjepanu Ivšiću, čija se 50. godišnjica smrti obilježava ove godine. Polaznike Škole upoznao je s Ivšićevim životom i radom te ukratko predstavio njegove najvažnije rasprave, ponajprije dijalektološke.

Više