Andrić i suvremeni hrvatski pripovjedači

Veza između Ive Andrića i suvremenih hrvatskih pripovjedača česta je tema književnih analiza i kritika. Izv. prof. dr. Julijana Matanović predstavila je u današnjem predavanju svoje viđenje Andrićevih tragova u djelima Josipa Mlakića, Ivana Supeka, Ivana Aralice, Feđe Šehovića, Nedjeljka Fabria i Miljenka Jergovića. Najveći dio vremena posvetila je pritom značenju Ive Andrića u prozi Josipa Mlakića, prošlogodišnjega gosta književne večeri Zagrebačke slavističke škole.

Više

Pidžinizacija hrvatskoga jezika

Treće subotnje predavanje održao je doc. dr. sc. Marin Andrijašević pod nazivom Pidžinizacija hrvatskoga jezika. Svoje je izlaganje koncipirao dvodijelno: u uvodu je pokušao definirati pojam pidžinizacije, a u drugome je dijelu propitao može li se taj proces ocijeniti pozitivnim ili negativnim, odnosno treba li ga uopće kvalificirati u tome smislu ili prihvatiti kao nešto neminovno.

Više

Cjelodnevni izlet na Elafitsko otočje

Elafitsko otočje (Elafiti) skupni je naziv za otoke sjeverozapadno od Dubrovnika. Na cjelodnevnom nedjeljnom izletu sudionici 41. seminara posjetili su jedina tri stalno naseljena elafitska otoka: Koločep, Šipan i Lopud. Zaplovili su iz Gruža, dubrovačke luke, i prvo se iskrcali na Koločepu, gdje je predavanje o povijesti Dubrovačke Republike održao prof. dr. Tvrtko Jakovina. Na Šipanu je polaznike dočekala dr. sc. Željka Čorak, koja ih je već tradicionalno upoznala s kulturnim krajolikom tog najvećeg i najnaseljenijeg elafitskog otoka.

Više

Uvod u nulte

Današnjim predavanjem započeo je književnoznanstveni ciklus Nulti stupanj pisma, u kojem će se opisati i interpretirati poetička uporišta književnosti u prvom desetljeću 21. stoljeća. Ciklus je koncipirao i uvodno predavanje pod nazivom Uvod u nulte održao prof. dr. Krešimir Bagić, koji je podsjetio da ovim ciklusom završava šestogodišnja priča desetljetnoga prikazivanja hrvatske književnosti u okviru seminara Zagrebačke slavističke škole.

Više