Lovrjenac: priča o slobodi

Za vrijeme boravka u Dubrovniku sudionici 41. seminara posjetili su odabrana mjesta koja svjedoče o pojmovima bez kojih ne bi bilo moguće doživjeti jedinstvenu viziju toga grada. Nakon povijesti, pamćenja i ljepote, posljednju priču iz dubrovačke prošlosti, onu o slobodi, polaznici su čuli na tvrđavi Lovrjenac. O samoj tvrđavi i važnosti koju je pojam slobode imao u Dubrovačkoj Republici govorio je prof. dr. Milovan Tatarin.

Više

Vila – kiklop – kauboj: Čitanja hrvatske proze

U večernjem je dijelu programa predstavljena najnovija knjiga u izdanju Zagrebačke slavističke škole Vila – kiklop – kauboj: Čitanja hrvatske proze, koju je priredila Anera Ryznar. Njezinim objavljivanjem završen je trogodišnji projekt Škole u sklopu kojega su izdana kritička čitanja svih triju rodova hrvatske književnosti. Prvi je dio toga izdavačkog pothvata obuhvatio čitanja hrvatske poezije, sabrana 2010. godine u zborniku Muzama iza leđa priređivača Tvrtka Vukovića.

Više

Književnost i remedijacija

Četvrto predavanje književnoznanstvenoga ciklusa nosi naslov Književnost i remedijacija, a održala ga je dr. sc. Katarina Peović-Vuković. Temi književnosti i novih, digitalnih, medija predavačica je pristupila na nekoliko razina. Na prvoj, faktografskoj, razini predstavila je neke književne eksperimente nultih koji su bili zainteresirani za nove medije. U drugome dijelu predavanja dotakla se medijskoga okvira u romanu Putovanje u srce hrvatskog sna (2006) autora Vlade Bulića, dok se u trećemu dijelu razgovora o medijima osvrnula na opus Aljoše Antunca, čija anonimnost potvrđuje problematiku književnoga kanona nultih.

Više

Stručni izlet u Trsteno i Ston

U poslijepodnevnome dijelu programa predzadnjega dana seminara za polaznike je Škole organiziran stručni izlet u arboretum Trsteno, jedno od najljepših mjesta u dubrovačkome kraju po ljepoti prirode i bujnoj vegetaciji, te Ston, gradić i luku na poluotoku Pelješcu.

Više