Otvorenje 43. seminara

U Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku danas je otvoren 43. hrvatski seminar za strane slaviste. Seminar će trajati do 29. kolovoza. Uz lektorate na različitim jezičnim razinama za polaznike je osmišljen raznovrstan program koji je ove godine posvećen temi jezičnih, književnih i kulturnih politika.

Više

Hrvatske kulturne politike i mediji: stanje i perspektive 2014.

Predavački dio programa 43. seminara posvećen je temi hrvatskih jezičnih, književnih i kulturnih politika. Prvo predavanje pod nazivom Hrvatske kulturne politike i mediji: stanje i perspektive 2014. održala je prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić.

Više

Dubrovnik, »civitas politica«

Današnjim obilaskom povijesne jezgre Dubrovnika polaznici 43. seminara upoznali su grad u kojemu će boraviti do 29. kolovoza. Obilazak je započeo na Pilama, nakon čega su se dvije skupine okupljenih zaputile prema Stradunu, Širokoj ulici, Ulici od Buže, Staroj gradskoj luci te najvažnijim građevinama u blizini. Pritom su ih stručni vodiči upoznali sa zanimljivostima iz dubrovačke političke povijesti.

Više

Što je donijela tranzicija u sportskom polju: razmjeri politizacije hrvatskog nogometa

Drugo predavanje 43. seminara održao je dr. sc. Ozren Biti, znanstveni suradnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku i vodeći stručnjak za sociologiju i kulturologiju sporta. Po njegovim riječima tema političke instrumentalizacije sporta pleše na rubovima humanistike, pa je predavanje započelo govorom o sportu u društvenim i humanističkim znanostima.

Više