Kanon: norma i kontingencija

Četvrtoga dana seminara doc. dr. Marina Protrka Štimec naznačila je osnovne smjernice definicije i nastanka kanona te protumačila okolnosti i posljedice njegove suvremene krize. Pojam kanona blizak je pojmovima klasika i remek-djela, pa je najprije objašnjen razlikom prema tim pojmovima.

Više

Sponza: priča o povijesti, priča o samostalnosti

U popodnevnim satima četvrtoga dana seminara polaznici su posjetili Sponzu, gotičko-renesansnu palaču izgrađenu 1520. godine. U doba Dubrovačke Republike u njezinu su atriju bili smješteni carinarnica, skladišta, blagajna, kovnica novca, Akademija složnih. Polaznike je kroz ovu palaču, u kojoj se danas nalazi Državni arhiv, proveo arhivist specijalist Zoran Perović.

Više

Izvedba otpora

U večernjemu kulturnom programu 43. seminara Zagrebačka slavistička škola ugostila je Suzanu Marjanić i Marija Kovača koji su prisjetili najvažnijih političkih performansa u Hrvatskoj od 90-ih do danas, pod motom političke teoretičarke Chantal Mouffe: Bila bi ozbiljna greška vjerovati da umjetnički aktivizam može sâm stati na kraj neoliberalnoj hegemoniji.

Više

Austrougarska konstitucija Krležine politike

Prof. dr. sc. Tatjana Jukić kao peta je po redu nastavila ciklus književnoznanstvenih predavanja Škole. Pritom se usmjerila na Krležin odnos prema konstitucijskim elementima u njegovoj poetici unutar povijesne vizure Austro-Ugarske. Bit predavanja, istaknula je profesorica, jest iznalaženje nekoliko provokativnih teza koje predstavljaju pokušaj lociranja mjesta u kojem se književnost i politika uvjetuju.

Više