Rajko Grlić i Zoran Tadić – politika hrvatskog filma 1980-ih

Subotnji program zaključio je izv. prof. dr. Nikica Gilić koji je o temi kuturne politike govorio iz filmološke perspektive naglasivši da je film idealan medij za razmatranje te teme. U uvodnome dijelu predavanja profesor Gilić podsjetio je polaznike na filmske proizvodne okolnosti u povijesnome kontekstu 1980-ih godina. Izdvojio je trenutak dekadentnoga socijalizma, razdoblja koje obilježava smrt Josipa Broza Tita i činjenica da Jugoslavija u kontekstu kulturno-političkih previranja ostaje bez najmoćnije i najčvršće veze.

Više

Stručni izlet na Elafitsko otočje

U nedjelju polaznici su krenuli na cjelodnevni stručni izlet na Elafite – otoke smještene sjeverozapadno od Dubrovnika. Zaplovili su brodom iz dubrovačke luke Gruž i najprije posjetili Koločep, gdje je kratko predavanje održala Ivana Radić.

Više

Kako je Matoš plijevio književni vrt?

Drugi tjedan predavačkoga ciklusa započeo je gostovanjem prof. dr. sc. Krešimira Bagića koji je, kako sam kaže, odlučio govoriti o svojoj omiljenoj temi – polemičkome opusu književnika Antuna Gustava Matoša. Kada se devetnaestogodišnji Matoš u Vijencu oglasio pripovijetkom Moć savjesti, malo je tko mogao slutiti da počinje nastajati jedan od najvažnijih opusa cjelokupne hrvatske književnosti.

Više

Filmska projekcija: »Poezija i revolucija« i »Još jednom«

U ponedjeljak navečer polaznici su pogledali dva dokumentarna filma povezana s temom ovogodišnjega seminara. Poezija i revolucija dokumentarni je film o događajima na zagrebačkome sveučilištu za vrijeme studentskih nemira u doba Hrvatskoga proljeća 1971. Film Još jednom (režija: Ana Opalić i Noah Pintarić) prati živote pet prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, tijekom pet godina, od 2007. do 2013.

Više