Hrvatski u socijalističkoj Jugoslaviji

Teme dosadašnjih predavanja 43. seminara kretale su se u okviru književnih i kulturnih politika. Izlaganjem o jezičnome pitanju u razdoblju socijalističke Jugoslavije, koje je održao izv. prof. dr. Krešimir Mićanović, započeo je ciklus predavanja posvećen jezičnim politikama.

Više

Lovrijenac: priča o slobodi

Popodnevni program obilaska dubrovačkih znamenitosti već tradicionalno uključuje odlazak na Lovrijenac – tvrđavu koja je stoljećima čuvala slobodu Dubrovnika. Sudionici 43. seminara saznali su nešto o nastanku i povijesti ove utvrde te su na jednoj od terasa uživali u pogledu na Stari grad.

Više

Politike obrazovanja: identitet, kultura i arhiv

Središnji događaj večernjega kulturnog programa bio je gostovanje triju članova Sindikata visokog obrazovanja i znanosti »Akademska solidarnost«: Ivane Perica, Marijane Hameršak i Gorana Pavlića. Kao polazište u promišljanju odabrali su tri često rabljena polivalentna pojma – identitet, kultura, arhiv – koji fungiraju kao ključne riječi u području društvenih i humanističkih znanosti, ali se u jednakoj mjeri lako prenose u druga područja (turizam, ekonomija, novinarstvo i dr). Izlagači su iz vlastite stručne vizure (slavistika, etnologija, umjetnost) problematizirali koncepte znanstvenog projekta i institucionalizirane infrastrukture i uvriježene oblike ocjenjivanja u Hrvatskoj od devedesetih godina do danas.

Više

Standardizacija ili restandardizacija hrvatskoga jezika u 90-im godinama 20. stoljeća

Predavanje koje je održala prof. dr. Lada Badurina problematizira temu koja i danas pobuđuje zanimanje intelektualnih slavističkih krugova – hrvatsko jezično pitanje u zadnjemu desetljeću 20. stoljeća. Profesorica je prisutne najprije uvelu u opsežnu temu svojega predavanja, nakon čega je uslijedilo upoznavanje i predstavljanje osnovnih sociolingvističkih pojmova s obzirom na hrvatsku jezičnu i sociolingvističku situaciju u navedenome razdoblju. Treći dio predavanja ticao se promjena koje je hrvatska norma 90-ih doživjela na pravopisnoj i leksičkoj razini.

Više