Ljetnikovac Petra Sorkočevića: priča o ljepoti

U ljetnikovcu Petra Sorkočevića arhivistica Ivana Lazarević polaznike je provela trijemom, terasom, perivojima i lođama te im je govorila o kulturi ladanja dubrovačke vlastele u 15. i 16. stoljeću. U tome su razdoblju ljetnikovci građeni u gotičko-renesansnome stilu, s prostranim vrtovima, a najreprezentativniji među njima smješteni su u Rijeci dubrovačkoj i Gruškome zaljevu.

Više

Prostor i izmještenje u hrvatskoj književnosti i kulturi

U srijedu je u atriju Poslijediplomskoga središta u Dubrovniku predstavljen najnoviji zbornik u izdanju Zagrebačke slavističke škole »Mjesto, granica, identitet: Prostor u hrvatskoj kulturi i književnosti« urednice Lane Molvarec. Zbornik predstavlja zbir transdisciplinarnih tekstova koji su proizvod višegodišnjih nastojanja Škole da izgradi dimenziju kojom uz jezik i književnost zahvaća i ostale sastavnice znanstvenoga polja humanistike (filozofiju, sociologiju, kulturologiju i dr). Zbornik su predstavili voditelj Škole izv. prof. dr. Tvrtko Vuković, prof. dr. Krešimir Bagić i dr. sc. Lana Molvarec.

Više

Hrvatska jezičnopolitička situacija u prvoj polovici 20. stoljeća

U dosad održanim predavanjima o jezičnim politikama izložena je problematika hrvatskoga jezičnog pitanja u socijalističkoj Jugoslaviji i zadnjemu desetljeću 20. stoljeća. Prof. dr. Ivo Pranjković u svojemu je izlaganju sudionike 43. seminara vratio cijelo stoljeće unatrag – u prvu polovicu 20. stoljeća.

Više

Stručni izlet u Trsteno i Ston

Krajnje su odredište pretposljednjega dana 43. seminara Škole bili Trsteno, naselje bujne vegetacije dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika, te Ston, gradić i luka na poluotoku Pelješcu. U naselju Trstenom polaznici su Škole posjetili jedini arboretum na hrvatskoj strani Jadranskoga mora. Za samo naselje mještani kažu da je po ljepoti prirode i bujnoj vegetaciji jedno od najljepših mjesta u dubrovačkome kraju.

Više