Svečano otvorenje 38. seminara

U Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku danas, 24. kolovoza 2009, svečano je otvoren trideset osmi seminar Zagrebačke slavističke škole koji će uz bogat program trajati do 5. rujna 2009. Voditelj Škole doc. dr. sc. Krešimir Mićanović održao je uvodni govor pri čemu je pozdravio sve prisutne, zaželio im dobrodošlicu te rekao nekoliko riječi o Zagrebačkoj slavističkoj školi koja je započela s radom 1972. godine s namjerom poticanja i promicanja poznavanja hrvatskoga jezika i književnosti.

Više

Hrvatski srednjovjekovni tekstovi: tri jezika i tri pisma

Akademik Stjepan Damjanović održao je prvo u nizu od pet predavanja jezikoslovnog ciklusa objedinjenih zajedničkim nazivom »Povijest hrvatskoga jezika«. U svojem je predavanju pod nazivom »Hrvatski srednjovjekovni tekstovi: tri jezika i tri pisma« sažeto, pregledno i zanimljivo iznio pregled hrvatskih srednjovjekovnih tekstova na latinskom, staro(crkveno)slavenskom i hrvatskom jeziku pisanih latinicom, ćirilicom i glagoljicom.

Više

Dubrovnik – otvoreni grad

Akademik Stjepan Damjanović održao je prvo u nizu od pet predavanja jezikoslovnog ciklusa objedinjenih zajedničkim nazivom »Povijest hrvatskoga jezikaPopodnevni dio programa polaznici seminara proveli su u obilasku povijesne jezgre Dubrovnika uz stručno vodstvo prof. dr. sc. Milovana Tatarina. Obilazak započeli su u parku na Pilama odakle se pruža pogled na tvrđave Lovrjenac i Minčetu.

Više

Hrvatski jezik u 17. i 18. stoljeću

Drugoga dana 38. seminara Zagrebačke slavističke škole prof. dr. sc. Anđela Frančić održala je drugo predavanje jezikoslovnog ciklusa pod nazivom »Hrvatski jezik u 17. i 18. stoljeću«. Profesorica Frančić upozorila je na promjene dijalektne slike hrvatskog prostora u 16. stoljeću i stvaranje dvaju područja i pokrajinskih književnosti: jugoistočnog ili štokavsko-južnočakavskog te sjeverozapadnog ili kajkavsko-sjevernočakavskog područja. Daljnji pregled jezikoslovnih promjena i djelâ podijelila je upravo u ta dva kompleksa.

Više

Glazbena radionica

U popodnevnim satima drugoga dana 38. seminara u prostorijama Poslijediplomskog središta održana je prva glazbena radionica. Glazbena radionica namijenjena je onim polaznicima koji žele naučiti više o hrvatskoj tradicijskoj glazbi, koji vole pjevati i slušati glazbu.

Više