Otvorenje 37. seminara

U Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku danas je svečano otvoren trideset sedmi seminar Zagrebačke slavističke škole. Uvodni govor održao je voditelj Škole prof. dr. sc. Krešimir Bagić koji je zaželio dobrodošlicu svim polaznicima. Naglasio je kako je Zagrebačka slavistička škola institucija koja već dugi niz godina nudi stranim studentima, nastavnicima, stručnjacima, znanstvenicima i prevoditeljima, kojih je do sada bilo dvije i pol tisuće i to sa svih kontinenata našeg Planeta, sustavan, relevantan, kvalitetan i dinamičan uvid u sve važne informacije i znanja o povijesti i suvremenosti hrvatskoga jezika, književnosti i kulture.

Više

Prostorna značenja u hrvatskome jeziku

Prvo predavanje Prostorna značenja u hrvatskom jeziku u predviđenom ciklusu od pet predavanja jezikoslovnog ciklusa Prostor u jeziku održao je prof. dr. sc. Ivo Pranjković. Uporište predavanja bila su prostorna značenja u hrvatskome jeziku, a njihovu analizu profesor je proveo na tvorbenoj, leksičkoj, morfosintaktičkoj, sintaktičkoj te suprasintaktičkoj razini.

Više

Komedija »Skup« Marina Držića

Dok je Skup skûp i dragocjen, Držićeva komedija, i njezina postava u režiji Ivice Kunčevića, nikako nije bila škrta, što dokazuju vrsni glumci, kostimografija kao element koji govori sam za sebe te autentičan i nezamjenjiv dubrovački eksterijer i pripadne pojavnosti (poput mačke koja je došetavši na scenu postala i sama potencijalni kradljivac tezora na kojeg je Goran Grgić u ulozi Skupa izvanredno improvizirano reagirao, zbog čega je i nagrađen pljeskom.

Više

Prilozi za izražavanje prostora

Drugoga dana 37. seminara Zagrebačke slavističke škole prof. dr. sc. Ivo Pranjković najavio je drugo predavanje u okviru jezikoslovnog ciklusa pod naslovom Prilozi za izražavanje prostora koje je održala doc. dr. sc. Tanja Kuštović i time dala sveobuhvatan prikaz izražavanja prostornih značenja prilozima.

Više