Otvorenje 36. seminara

Tridesest šesti seminar Zagrebačke slavističke škole danas je svečano otvoren u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku. Voditelj Škole, prof. dr. sc. Krešimir Bagić, u uvodnom je govoru pozdravio uzvanike i goste, rektora Zagrebačkoga sveučilišta, predstavnike medija te sudionike ovogodišenjeg seminara Škole. On je podsjetio da je Zagrebačka slavistička škola institucija koja od svojih početaka stranim studentima, nastavnicima, stručnjacima, znanstvenicima i prevoditeljima nastoji sustavno i relevantno posredovati sve važne informacije i znanja o povijesti i suvremenosti hrvatskoga jezika, književnosti i kulture. Dosad je na našim seminarima sudjelovalo oko dvije i pol tisuće polaznika koji su dolazili iz pedesetak zemalja.

Više

Drugi dan Seminara

U središtu drugoga dana 36. seminara Škole bilo je izlaganje gosta predavača s Filozofskoga fakulteta u Sarajevu dr. sc. Ismaila Palića pod naslovom Izražavanje načina (kvalitete).

Više

Treći dan Seminara

Trećega dana, nakon lektorata i proseminara, u jezikoslovnom je ciklusu održao predavanje prof. dr. sc. Ivo Pranjković pod naslovom Načinska i poredbena značenja. U izlaganju je bilo riječi o sličnostima i razlikama između kategorije načina i kategorije poredbenosti. Nakon predavanja razvila se živahna rasprava u kojoj su ponajviše sudjelovali profesori J. Silić, I. Palić, B. Kuna i P-L. Thomas.

Više

Portret prevoditelja: Dušan Karpatský

Ovogodišnji gost Škole je istaknuti češki prevoditelj Dušan Karpatský. Tim je povodom u Hrvatskoj prvi put predstavljena antologija hrvatskog pjesništva na češkom jeziku »Koráb korálový« koju Karpatský potpisuje kao urednik, ali i kao prevoditelj velikoga dijela pjesama. Susret je počeo u 21 sat, a vodila ga je u dubrovačkom Poslijediplomskom središtu prof. dr. sc. Dubravka Sesar s Odsjeka za zapadnoslavenske jezike Sveučilišta u Zagrebu, koja je i sama prevoditeljica i bivša studentica Karpatskoga.

Više

Četvrti dan Seminara

Gramatička kategorija broja i drugi načini izražavanja količinskih značenja naslov je izlaganja što ga je u sklopu jezikoslovnog ciklusa predavanja održao doc. dr. sc. Branko Kuna s Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strosmayera u Osijeku.

Više