Identitet i drugi u hrvatskoj kulturi: kulturnoantropološki pristup

Četvrto predavanje ciklusa održala je prof. dr. sc. Jasna Čapo Žmegač, znanstvena savjetnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku. Nagrađivana predavačica objavila je pet autorskih knjiga, sedam uredničkih zbornika, šezdesetak znanstvenih radova, a njezini istraživački interesi su: antropologija migracija i transnacionalizma, prisilne migracije, ekonomske migracije, konstrukcija identiteta u migraciji, hrvatska dijaspora i povratništvo, povijest obitelji, pučka religioznost i običaji i povijest hrvatske etnologije.

Više

Sponza: priča o povijesti, priča o samostalnosti

Današnji popodnevni program upotpunjen je posjetom palači Sponzi. Građena od 1516. do 1522. u gotičko-renesansnom stilu, Sponza nije stradala u potresu 6. travnja 1667. U doba Dubrovačke Republike u njoj su bili smješteni carinski ured, skladišta, kovnica novca, blagajna, oružana, gradska škola.

Više

Dragan Despot: Na rubu pameti

U intimističkom ugođaju atrija Poslijediplomskog središta u Dubrovniku  večeras je predstavljena monodrama Na rubu pameti u adaptaciji, režiji i izvedbi Dragana Despota.  Riječ je o Despotovu autorskom projektu  koji se izvodi od 2004. godine, a nastao je prema istoimenome romanu Miroslava Krleže. Djelo Na rubu pameti  o pobuni intelektualca protiv licemjerja građanskog društva prvi je put objavljeno 1938., a pisano je u prvom licu jednine, s pripovjedačem, doktorom prava koji dolazi u sukob s društvom kojemu i sam pripada. Ono se smatra jednim od najboljih Krležinih djela, a mnogi su ga kritičari shvatili kao osobnu piščevu ispovijed identificirajući glavni lik Doktora s Krležom.

Više

Životinja kao Drugi/druga/drugo u hrvatskoj etnotradiciji i popularnoj kulturi

Dr. sc. Suzana Marjanić nastavila je tematski ciklus promišljanja o Drugome u hrvatskoj književnosti, kulturi i jeziku održavši predavanje pod nazivom Životinja kao Drugi/druga/drugo u hrvatskoj etnotradiciji i popularnoj kulturi. Na početku predavanja predstavljen je projekt Kulturna animalistika: književni, folkloristički, etnološki i kulturnoantropološki prilozi, pokrenut 2008. godine u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a koji je iznjedrio zbornik radova Kulturni bestijarij (ur. Suzana Marjanić i A. Zaradija Kiš), a 2012. godine i zbornik radova Književna životinja s namjerom prikupljanja i usustavljivanja animalističke građe te otvaranja perspektiva novih čitanja odnosa ljudi i životinja.

Više