Franjevački samostan: priča o pamćenju

U petak, 21. kolovoza polaznici 44. seminara posjetili su franjevački samostan Male braće. Fra Stipe Nosić dočekao je okupljene i odmah ih zainteresirao pričom o izgradnji samostanskoga kompleksa. Povijesni izvori svjedoče da je stari samostan Sv. Toma najprije izgrađen izvan samostanskih zidina. Zbog sigurnosnih razloga samostan i crkva s pripadajućom ljekarnom, sada Male braće, počinju se graditi unutar zidina 1317. godine, a glavnina radova dovršena je u 14. stoljeću. U franjevačkoj ljekarni koja djeluje i danas pripremaju se proizvodi po tradicionalnoj franjevačkoj recepturi (preko 2000 očuvanih recepata u franjevačkoj knjižnici).

Više

Izložba: Umjetnička galerija Dubrovnik

Nakon obilaska franjevačkoga samostana polaznici su se uputili u Umjetničku galeriju Dubrovnik odnosno muzej moderne i suvremne umjetnosti. Galerija je osnovana 1945. godine u zgradi Rektorata, a od 1948. nalazi se u nekadašnjoj vili Bože Banca. Premda nastala u 20. stoljeću, palača je – u skladu s dubrovačkom konzervativnosti – ostvarena u neorenesansnom (trijem) i neogotičkom stilu (dvorana), po uzoru na remek-djela dubrovačke urbane i ladanjske renesansne arhitekture. Njezin prvi direktor bio je Kosta Strajnić koji 1928. na nagovor Ivana Meštrovića i Marka Murata dolazi u Dubrovnik i zapošljava se kao pomoćnik konzervatora starina u Nadleštvu za umjetnost i spomenike. Odmah radi na stvaranju likovne scene okupljanjem mladih likovnih talenata u neformalnu slikarsku školu.

Više

Amerika i drug(ov)i

U subotu je na Školi problematika drugosti promotrena iz književno-kulturološke i filmološke perspektive. Prvo predavanje, naslovljeno Amerika i drug(ov)i. Zamišljanje prve zemlje kapitalizma u književnosti i popularnoj kulturi jugoslavenskog socijalizma, održala je dr. sc. Maša Kolanović, docentica Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i jedna od voditeljica ciklusa predavanja ovogodišnjega 44. seminara.

Više

Prikaz Drugoga u novom hrvatskom filmu

Subotnji ciklus predavanja zaključila je doc. dr. sc. Etami Borjan, koja je o temi Drugoga govorila iz filmološke prespektive, naglasivši pritom da se naziv novi hrvatski film odnosi na razdoblje od 90-ih godina pa do recentnoga hrvatskog filma.

Više