Filmska projekcija: »Nepovratno« i »Na putu«

U subotu navečer polaznici su pogledali dva filma povezana s temom ovogodišnjega seminara. Film Nepovratno (2009) Igora Bezinovića prati trojicu sakupljača plastičnih boca sa zagrebačkih ulica. Na dnevnoj skupljačkoj ruti na zagrebačkim ulicama oni skupljaju boce i impresije. Skupljaju ih iz različitih razloga i različito na to gledaju. Dok to čine, govore nam o svojoj svakodnevici i o životnim stavovima vezanima uz prijateljstva, ljubav, nadanja, želje i mogućnosti.

Više

Cjelodnevni izlet na Elafitsko otočje

Prvi tjedan 44. seminara Škole zaokružen je stručnim izletom na Elafitsko otočje, točnije na dva elafitska otoka – Šipan i Lopud. Elafiti (Elafitsko otočje) skupni je naziv za otoke sjeverozapadno od Dubrovnika. Prvi se put spominju u djelu Naturalis historia Plinija Starijeg u 1. stoljeću. Navodno su rimskoga povjesničara svojom konfiguracijom podsjećali na jelenji skok, pa im je i dao naziv Elafiti (od grč. élaphos ‘jelen’; élaphitis ‘zemlja bogata jelenima’). Nema povijesnih potvrda o postojanju jelena na otocima, pa je uvriježeno tumačenje da naziv potječe iz grčke mitologije, a taj je toponim čest na Sredozemlju, posebice u dijelu pod grčkim kulturnim utjecajem.

Više

Romi Bajaši u Hrvatskoj

Drugi tjedan predavačkoga ciklusa osmislio je izv. prof. dr. sc. Krešimir Mićanović, a otvorio dr. sc. Petar Radosavljević, docent na Odsjeku za romanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, predavanjem o Romima Bajašima u Hrvatskoj. U uvodnome dijelu izlaganja predavač je temu osvijetlio s demografsko-kulturološkoga aspekta, a središnji dio izlaganja posvetio je opisu fonoloških i morfoloških osobitosti bajaških dijalekata koji se govore u Hrvatskoj i hrvatsko-rumunjskim jezičnim dodirima, što je područje koje Radosavljević ističe kao fokusno i (njemu) najzanimljivije.

Više

Predstavljanje zbornika »Dimenzije značenja«

U atriju Poslijediplomskog središta predstavljen je najnoviji zbornik u izdanju Zagrebačke slavističke škole. Zbornik nosi naziv Dimenzije značenja. O zborniku su na predstavljanju govorili njegov urednik, prof. dr. sc. Branimir Belaj,  prof. dr. sc. Tatjana Pišković i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska. Valja napomenuti da se ove godine upravo zbornik Dimenzije značenja prvi put pojavljuje kao urednički zbornik posvećen jezičnim pitanjima, za razliku od prijašnjih, posvećenih književnoj problematici.

Više