Ini hrvatski jezik i identitet – od stranoga do nasljednoga govornika

U današnjem predavanju prof. dr. sc. Zrinka Jelaska na zanimljiv je i pregledan način prikazala što zapravo znači drugi u jeziku. Za polaznike je pripremila detaljno strukturiran  uručak za bolje snalaženje i praćenje objašnjenja nazivlja u nastavku predavanja. U uvodu svog izlaganja definirala je materinski jezik kao izvorni jezik, kao glavno sredstvo identiteta i sporazumijevanja. Ujedno ga naziva i prototipnim jer ga kao dijete usvajamo od majke i oca još u prijerodnom razdoblju, zatim od rođenja, u ranom djetinjstvu, tijekom (obaveznog) školovanja i dalje.

Više

Lovrijenac: priča o slobodi

U drugom tjednu 44. seminara polaznici su poslijepodnevne sate upotpunili novim studijskim izletima. Posjetili su simbol moći Dubrovačke Republike – utvrdu Lovrijenac – i poslušali prigodno predavanje o njezinu postanku i važnosti. Ta jedinstvena arhitektonska cjelina, s koje se pruža nevjerojatan pogled na grad, podignuta je na teško pristupačnoj hridi, 37 metara nad morem.

Više

Otvorenje izložbe »140 godina Odsjeka za kroatistiku«

U Poslijediplomskome centru u utorak je svečano otvorena izložba 140 godina Odsjeka za kroatistiku, koju su pripremile i postavile dr. sc. Josipa Tomašić i dr. sc. Helena Stublić. Voditelj Zagrebačke slavističke škole izv. prof. dr. sc. Tvrtko Vuković obratio se okupljenima i pozdravio uvažene goste koji su svojim dolaskom uveličali izložbu i djelovanje ovogodišnjega 44. hrvatskoga seminara za strane slaviste.

Više

Filološki razgovori

Sudionici ovogodišnje Zagrebačke slavističke škole, uvaženi gosti i prijatelji večeras su u atriju Poslijediplomskoga centra imali čast i iznimnu priliku poslušati znamenite filologe, dugogodišnje profesore Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kulturne pregaoce – akademika Stjepana Damjanovića i prof. dr. sc. Stipu Botica. Razgovor je kroz nekoliko tematskih cjelina s cijenjenim sugovornicima povela dr. sc. Josipa Tomašić, poslijedoktorandica pri Katedri za hrvatsku usmenu književnost Odsjeka za kroatistiku.

Više