Od konceptualizacije do demonizacije. Oblici Drugog u hrvatskom jeziku i književnosti

U srijedu je ciklus predavanja upotpunio dr. hab. Maciej Czerwiński s Jagelonskoga sveučilišta u Krakovu. U uvodnim napomenama predavač je istaknuo da je tema koju će predstaviti postavljena široko, u okvirima prilagođenima polaznicima seminara. To znači da je autor izlaganjem u žarište doveo specifične pojave u okviru hrvatske književnosti i kulture koje oprimjeruju konceptualizacije Drugoga i vode njegovu stigmatiziranju i demoniziranju. Postavljena je teza da se demonizacija događa u konfliktnim (i)li ratnim situacijama kao prirodna posljedica konceptualizacije, ali ne i nužna jer postoje primjeri konceptualizacije koji ne vode demonizaciji.

Više

Ljetnikovac Petra Sorkočevića: priča o ljepoti

Popodnevni dio programa polaznici su, uz stručno vodstvo arhivistice Ivane Lazarević, proveli u razgledavanju ljetnikovca Petra Sorkočevića, jednog od najljepših dubrovačkih ljetnikovaca izgrađen 1521. godine na lapadskoj obali Gruškog zaljeva. Arhivistica Ivana Lazarević polaznike je provela trijemom, terasom, perivojima i lođama te im je govorila o funkcionalnosti i povezanosti ljetnikovaca s prirodom.

Više

»Veruda – film o Bojanu« i »Oprosti za kung-fu«

Ciklus filmova prikazan na ovogodišnjem seminaru zaokružen je večerašnjom projekcijom dvaju filmova Veruda – film o Bojanu i  Oprosti za kung-fu. Veruda – film o Bojanu (2015) redatelja i scenarista Igora Bezinovića bavi se životom i kriminalnom karijerom mladog Puljanina Bojana. Bojan ima 24 godine, a četiri i pol godine svog života proveo je po zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci. Dvadeset godina svog života proveo je u pulskom kvartu Veruda. Prema riječima redatelja Igora Bezinovića, priča je to o probaciji, portret bivšeg zatvorenika koji se pokušava reintegrirati u društvo.

Više

Simbolički aspekti uporabe suvremenoga engleskog jezika

Današnje predavanje prof. dr. sc. Anje Nikolić Hoyt pod naslovom Simbolički aspekti uporabe suvremenoga engleskog jezika: konstruiranje prestižnih i poželjnih identiteta bilo je posvećeno prikazu proučavanja suvremenog dodira između engleskog i hrvatskog jezika, točnije globalnog utjecaja. Za polaznike je pripremila uručak s primjerima za bolje snalaženje i praćenje teza unutar predavanja.

Više