Stručni izlet u Trsteno i Ston

Odlazak u Trsteno, naselje bujne vegetacije dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika, i lučki gradić Ston na Pelješcu ujedno je bio oproštajni izlet polaznika 44. seminara i prilika za opušteno druženje i razmjenu iskustava o Školi.

Više

Diskurs i Drugi: potvrđena i neispunjena očekivanja

Završno predavanje ovogodišnjeg seminara održala je dr. sc. Mislava Bertoša, izvanredna profesorica na Odsjeku za lingvistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesorica se bavi temama s područja onomastike, sociosemiotike i semiologije, analize diskursa, odnosa jezika i identiteta te jezika i roda. Sudjelovala je na nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata te na dvadesetak znanstvenih skupova. Predaje na Poslijediplomskom doktorskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izvršna je urednica časopisa Suvremena lingvistika. Objavila je dvije znanstvene monografije te niz radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

Više

Zatvaranje 44. seminara Zagrebačke slavističke škole

U Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku danas je zatvoren 44. hrvatski seminar za strane slaviste. Seminar je pohađalo ukupno 60 sudionika iz 22 država. Temu ovogodišnjega seminara – Drugi. Alteritet, identitet, kontakt u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi – predavanjima su obogatili ugledni znanstvenici (Katarina Luketić, Morana Čale, Tvrtko Vuković, Jasna Čapo Žmegač, Suzana Marjanić, Maša Kolanović, Etami Borjan, Petar Radosavljević, Zrinka Jelaska, Maciej Czerwiński, Anja Nikolić Hoyt, Mislava Bertoša), koji su iz različitih perspektiva pristupili problemu drugosti i njegovoj ulozi u oblikovanju identiteta.

Više

Film o 44. seminaru

Filmska radionica ove je godine nastavila sa svojim edukacijskim i umjetničkim konceptom, te su polaznici naučili osnove filmske prakse, kao što su snimanje, pohranjivanje, kadriranje i montiranje filmskoga materijala.

Više