Stručni izlet na Elafitsko otočje

Književnokulturni ciklus – obogaćen iznimnim predavanjima, interesantnim proseminarima te bogatim večernjim programom – polaznici su zaključili cjelodnevnim bijegom od intenzivna gradskog ritma na Elafitsko otočje. Lošem jutarnjem vremenu i skepticima unatoč, polaznici su se Škole u nedjelju uputili prema luci Gruž gdje su se brodom otisnuli na željno iščekivani izlet.

Otočje se prvi put spominje u rimskoga povjesničara Plinija Starijega. Djelo Naturalis historia iz 1. stoljeća prenosi kako su ga otoci svojom konfiguracijom podsjećali na jelenji skok zbog čega im je nadjenuo ime Elafiti (od grč. élaphos ‘jelen’; élaphitis ‘zemlja bogata jelenima’). Povijesnih potvrda o postojanju jelena na otocima nema, stoga je usvojeno tumačenje da naziv potječe iz grčke mitologije, zbog čestotnosti toponima na Sredozemlju, osobito u dijelovima pod grčkim kulturnim utjecajem. Druga je teorija da skupina otoka, promatrana sa Srđa, podsjeća na jelena.

Kako bilo da bilo, Elafiti su skupina otoka smještena zapadno od Dubrovnika, a u njegovu su posjedu od samih početaka razvoja Grada. Skupinu otoka čine: Šipan, Lopud, Koločep (Kalamota), Jakljan, Ruda, Goleč, Crkvine te nekolicina manjih otoka i hridi. Svojim prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom (crkve, kapelice, vlastelinski ljetnikovci) prirodni su mamac za mnogobrojne turiste. Društveno-gospodarski razvoj Elafita neraskidivo je povezan s razvojem Dubrovačke Republike, a te spone prisutne su i danas.

Na Lopudu su seminaristi uživali u razgledavanju ljetnikovca obitelji Đorđić – u sklopu kojeg je i veličanstven tropski park – istražili su dominikanski i franjevački samostan, a potom se zasluženo otputili prema najbližoj plaži. Put se, uz ručak i ugodno druženje, zbog nemirna mora preusmjerio na Koločep, gdje je kratko izlaganje o povijesti otoka održala studentica i novinarka Škole Maja Vrkić, a kod crkve je Sv. Nikole (Vida) – s prijelaza 10. na 11. stoljeće – dr. sc. Vera Blažević-Krezić seminariste upoznala sa srednjovjekovnom kulturom te onodobnom arhitekturom hrvatskoga juga. Slobodno su vrijeme iskoristili kako jedino i priliči takvu okružju – pojurivši u more.

Fotoalbum