Obilazak povijesne jezgre Grada

U poslijepodnevnim satima prvoga dana 39. seminara doc. dr. sc. Tomislav Bogdan polaznike je proveo povijesnom jezgrom Dubrovnika. Obilazak je započeo u parku na Pilama odakle su polaznici mogli vidjeti tvrđave Bokar, Lovrjenac i Minčetu. Govoreći o nastanku Dubrovnika krajem 6. i početkom 7. stoljeća te o  dubrovačkim zidinama i njihovoj obrambenoj važnosti u povijesti Grada, Tomislav Bogdan polaznike je uveo u bogatu dubrovačku povijest.

Zaustavivši se potom pokraj Onofrijeve fontane, polaznici su slušali o crkvi sv. Spasa koja je preživjela potres iz 1667. godine, obližnjem Franjevačkom samostanu te o samostanu sv. Klare. Tomislav Bogdan govorio je o aristokratskom uređenju Dubrovačke Republike te o zanimljivim običajima starih Dubrovčana. Nakon kratke šetnje Stradunom svi su se zaputili prema Gundulićevoj poljani. Ispred kipa dubrovačkog baroknog pjesnika Ivana Gundulića doc. dr. sc. Tomislav Bogdan okupljenima je prigodno pročitao stihove pjesme »Gjivo Frana Gundulić« Luka Paljetka, čime je pokazao kako taj dubrovački suvremeni pjesnik doživljava spoj uzvišenog i niskog:

»...oslonjen u po riječi zastao vas od čipke / u golubove gleda i broji zrele šipke i stara zvona, gleda oblake lake, ruse / visoko iznad zelja, i grožđa stoji živo u pozi zbunjenoga trgovca Franov Gjivo / bijeli ga golubovi u čistom letu gnuse.«

Skalama od jezuita polaznici su se uputili prema Boškovićevoj poljani i crkvi sv. Ignacija, a zainteresirani su razgledali unutrašnjost najbaroknije dubrovačke crkve.

Ispred dubrovačke barokne katedrale, posvećene Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo, Tomislav Bogdan naglasio je razliku između dubrovačkih građevina prije i poslije potresa iz 1667. godine. Polaznici su uživali u pogledu na Knežev dvor, nekadašnje upravno-administrativno sjedište Dubrovačke Republike.

Polaznici su se potom zaustavili ispred crkve sv. Vlaha i Orlandova stupa, a voditelj je istaknuo važnost koju dubrovački zaštitnik ima u Dubrovniku. Vratima od Ploča svi su se uputili prema Trgu oružja koji nudi prekrasan pogled na tvrđavu sv. Ivana i otok Lokrum.

Obilazak povijesne jezgre Dubrovnika polaznici će nastaviti sljedećih dana, kada će uz stručno vodstvo posjetiti palaču Sponzu, Knežev dvor te ljetnikovac Petra Sorkočevića.

Fotoalbum