Zatvaranje 49. seminara Zagrebačke slavističke škole

U nedjelju 22. kolovoza 2021. u Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku zatvoren je 49. hrvatski seminar za strane slaviste. Zagrebačka slavistička škola koja djeluje u sklopu Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i ove je godine nastavila višedesetljetnu tradiciju promicanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture.

Nakon dodjele diploma seminaristima uslijedilo je svečano zatvaranje 49. seminara u glavnoj dvorani Poslijediplomskoga središta. Okupljenima se uime Sveučilišta u Zagrebu obratio rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras. Rektor Boras pozdravio je sve okupljene, istaknuvši koliko je ponosan na rad Škole i na njezinu promidžbu hrvatskoga jezika. Zagrebačku slavističku školu nazvao je hrvatskim kulturnim dobrom koje kao rektor Sveučilišta rado pomaže i podupire. Zahvalio je voditeljici Škole Tatjani Pišković i njezinim suradnicima – entuzijastima koji svojim radom doprinose kvaliteti i izvrsnosti čitavog Sveučilišta. Naglasivši potrebu suradnje slavenskih zemalja i znanstvenika unutar Istočne Europe, pozvao je seminariste da ponovno sudjeluju na Školi te da budu ambasadori hrvatskoga jezika i kulture.

Voditeljica Škole Tatjana Pišković obratila se prisutnima i ukazala na postignuća u proteklom tjednu Seminara, intenzivna i ambiciozna programa: seminaristi su se na lektoratima i proseminarima bolje upoznali s hrvatskim jezikom i književnošću, slušali su zanimljiva predavanja s recentnim promišljanjima o binarnostima i suprotnostima u jeziku, književnosti i kulturi, posjetili su brojne kulturne znamenitosti grada domaćina Dubrovnika te uživali u večernjim kulturnim zbivanjima.

Zahvalila je svim profesorima na odlično održanoj nastavi, novinarkama Škole, svima koji su omogućili održavanje Seminara u Dubrovniku, voditeljici književnoznanstvenoga ciklusa predavanja i kulturnih događanja Maši Kolanović, svojoj zamjenici Lani Molvarec te programskoj tajnici Ivi Nazalević Čučević. Zahvalila je i studentima na marljivosti, odgovornosti i dobroj atmosferi te je rekla kako vjeruje da će otići s mnogo lijepih uspomena.

Svi prisutni gromoglasnim su pljeskom zahvalili voditeljici nakon čega je ovogodišnji seminar proglasila službeno zatvorenim. Tada su se prisutnima obratili polaznici lektorata i proseminara 49. seminara zahvalivši svojim lektoricama i lektorima, i svim djelatnicima Škole. Rastanak koji je uslijedio bio je ispunjen i smijehom i pokojom suzom, nadasve emocionalan – prikladan pečat nenadomjestivome iskustvu što su ga stekli polaznici, ali i svi ostali koji su sudjelovali u Seminaru.

Lucija Stahor

Fotoalbum