Čitanje poezije na Lovrjencu i filmska večer

Nakon obilaska gradske jezgre i zidina u ponedjeljak polaznici ovogodišnjega zlatnog Seminara svoje su istraživanje dubrovačkih znamenitosti nastavili posjetivši tvrđavu Lovrjenac, i ovaj put pod vodstvom Marine Missoni Barišić. Tvrđava Lovrjenac izgrađena je u 14. stoljeću, a naziv je dobila po malenoj kapeli Sv. Lovre smještenoj uz nju. Veličanstveni je simbol otpora Dubrovačke Republike, koja je tijekom stoljeća ustrajno branila svoju slobodu odolijevajući neprijateljskoj hegemoniji. Motreći nepreglednu morsku pučinu s 37 metara visoke hridi te uživajući u ugodnoj atmosferi i pogledu na Grad, polaznici su imali priliku recitirati odabrane stihove svevremenskih velikana hrvatske poezije koje su uvježbavali na proseminarima i lektoratima. Izbor pjesama koje su polaznici krasnoslovili bio je širok, pa su zidinama Lovrjenca odzvanjale antologijske misli J. Pupačića, A. G. Matoša, T. Ujevića, S. Mihalića, I. Slamniga, kao i prigodni stihovi starijih hrvatskih pjesnika – čuvena Himna slobodi iz Dubravke I. Gundulića te ljubavna lirika H. Lucića. Posebno su se istaknuli i prijevodi odabranih pjesama u izvedbi izvornih govornika, ovogodišnjih polaznika. Okupljeni su imali priliku čuti Pupačićevo More na poljskome te Gundulićevu Himnu slobodi na njemačkome.

Prije početka filmske večeri polaznici su još jednom prošetali starom gradskom jezgrom te čuli pokoju anegdotu o glasovitome dubrovačkom dramatičaru Marinu Držiću, nastanku njegovih djela i dubrovačkoj povijesti.

U okviru filmske večeri sudionici Škole gledali su višestruko nagrađivani film Murina dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Riječ je o filmu koji prati napet odnos šesnaestogodišnje Julije (Gracija Filipović) i njezina autoritarnog oca Ante (Leon Lučev), koji postaje napetiji dolaskom prijatelja Javiera (Cliff Curtis) u njihov dom na otoku. Govoreći o radu na filmu, redateljica i scenaristica ističe da je željela istražiti napetosti unutar obitelji dolaskom stranca, autsajdera koji u mladoj djevojci Juliji pobuđuje želju da se suoči s ograničenjima patrijarhalnog mentaliteta koji prihvaća cijeli svoj život. Posebno zadivljuje činjenica što je taj debitantski dugometražni igrani film uvršten u program 15 dana autora Filmskoga festivala u Cannesu, gdje je nagrađen Zlatnom kamerom. Osvojio je i nagrade za najbolji film na Međunarodnome filmskom festivalu u Bukureštu i Međunarodnome filmskom festivalu u Hamptonsu, posebna priznanja žirija i publike te brojne druge nagrade.

Anamarija Mrkonjić i Darko Vasilj

Fotoalbum