Svečano otvaranje izložbe Predmet: Hrvatski u Etnografskome muzeju

U večernjim satima 26. kolovoza u dubrovačkome Etnografskom muzeju, žitnici Rupe svečano je otvorena izložba Predmet: Hrvatski autorica Ane Ćavar i Lahorke Plejić Poje. Izložba nudi sustavan uvid u povijesni razvoj nastavnoga predmeta Hrvatski jezik kao ključnoga čimbenika opismenjavanja i obrazovanja te izgradnje i očuvanja nacionalnoga identiteta od njegova uvođenja u nastavne programe krajem 18. stoljeća do brojnih izazova s kojima se susreće u suvremenosti. Izložba je prethodno bila postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, a nastala je na temelju iscrpnih istraživanja različitih izvora oblikovanih za nastavu u školama te je popraćena i opsežnom monografijom koju čini 40-ak tekstova vrsnih hrvatskih sveučilišnih stručnjaka. Zlatna je obljetnica Zagrebačke slavističke škole upravo izvrsna prilika da se njezinu domaćinu Gradu Dubrovniku predstavi taj hvalevrijedan projekt kao dar za vjerno gostoprimstvo. Osim toga izložba je u današnje vrijeme posebno aktualna i zbog tekućih rasprava o poboljšanju konkurentnosti hrvatskoga odgojno-obrazovnog sustava, čemu će zasigurno doprinijeti temeljit opis njegove povijesti u kontekstu poučavanja materinskoga jezika.

Na otvaranju izložbe okupljenima su se obratili Ivona Michl, ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre, voditelj Etnografskoga muzeja, žitnice Rupe, Zrinka Jelaska, voditeljica Zagrebačke slavističke škole, Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnoga odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, te same autorice, koje su srdačno zahvalile na podršci svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji projekta.

Iako je izložba predstavljena u prilagođenome izdanju, novi prostorni raspored i posebni kameni milje kao da su dodatno istaknuli eksponate, među kojima su se zahvaljujući Državnomu arhivu u Dubrovniku našli i neki novi izložbeni primjerci. Posjetitelji Etnografskoga muzeja moći će razgledavati stare školske klupe, torbe i odjeću, proučavati izložene školske zadaće i sastavke, zakonske akte, svjedodžbe, početnice, čitanke, jezične i metodičke priručnike, uživati u odabranim isječcima iz filmova za djecu snimljenih prema lektirnim naslovima te se okušati u pisanju guščjim perom sve do 27. rujna.

Izložba je postavljena u organizaciji Zagrebačke slavističke škole i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Suorganizatori su Dubrovački muzeji, žitnica Rupe, Hrvatski školski muzej i Hrvatsko filološko društvo. Partneri su izložbe CARNET, Kinorama i Croatia Film. Kustosice su Karla Pudar i Marta Kiš, a za dizajn je zaslužan Studio Šesnić&Turković.

Darko Vasilj

Fotoalbum