Otvorenje 45. hrvatskoga seminara za strane slaviste

U ponedjeljak, 22. kolovoza u Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku otvoren je 45. hrvatski seminar za strane slaviste. Dvotjedni program ovogodišnje Zagrebačke slavističke škole trajat će do 2. rujna, a već tradicionalno okuplja strane studente kroatistike/slavistike, doktorande, znanstvenike i nastavnike sa stranih sveučilišta.

Više

Dubrovnik: obilazak povijesne gradske jezgre

Prvoga dana 45. seminara Zagrebačke slavističke škole studenti su se u pratnji stručnoga vodstva upoznali s povijesnim i kulturnim prostorom Staroga grada. Obilazak je započeo ispred Poslijediplomskoga središta, nakon čega su se dvije skupine okupljenih zaputile prema staroj gradskoj jezgri.

Više

Tijelo u tekstu, tijelo teksta

Ciklus predavanja otvorila je programska tajnica Škole dr. sc. Lana Molvarec, dok je u središnju temu ovogodišnjeg seminara uvela dr. sc. Morana Čale, redovna profesorica talijanske književnosti na Odsjeku za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predavanjem »Tijelo u tekstu, tijelo teksta: Marinkovićev Kiklop i njegovi prethodnici«.

Više

Tijelo roba

Drugoga dana 45. seminara Zagrebačke slavističke škole predavanje pod naslovom Tijelo roba: transkulturni maskulinitet u autobiografiji Osman-age Temišvarskog (1671–1725) održala je prof. dr. Zrinka Blažević s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više