Portreti polaznika

Konverzacija I

Klaudia Styková

Zovem se Klaudia Styková. Ja sam iz Slovačke, ali studiram u Pragu, u Češkoj. Studentica sam na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu. Studiram srednjoeuropske studije (poljski jezik) i društvenu povijest. Hrvatski učim jednu godinu. Biti na ljetnoj školi u Dubrovniku bilo je za mene jako velik privilegij. Jako sam zahvalna Ministarstvu obrazovanja Republike Hrvatske i Zagrebačkoj slavističkoj školi za ovu priliku. Proveli smo se ovdje jako lijepo, svi su se o nama jako dobro brinuli. Sve je bilo perfektno!

Predavanja su bila zanimljiva, lektorat hrvatskog jezika bio je izvrstan... Cijeli je program jako dobro pripremljen. Predavanje dr. Mary Neuburger na temu konzumerističkog tijela u socijalističkoj Bugarskoj kao i susret sa Slavenkom Drakulić bili su za mene vrhunac cijelog programa. Sigurna sam da ova dva tjedna neću nikada zaboraviti. Jako sam zahvalna za sve i toplo preporučujem ovaj tečaj svim slavistima!

Ana-Maria-Paula Iosub

Moje ime je Ana-Maria-Paula Iosub. Imam 21 godinu. Ja sam iz Rumunjske i živim u Bukureštu. Studentica sam na Fakultetu stranih jezika i književnosti na drugoj godini i učim hrvatski i francuski jezik. Na ovom seminaru sve je odlično, naučila sam jako puno novih stvari koje su vrlo zanimljive. Dosada je ovo moje najljepše iskustvo koje nikada neću zaboraviti!

Simona Švandová

Zagrebačka slavistička škola za mene je jedno veliko iskustvo. Mislila sam da će biti dosadno, naravno. Hvala Bogu moja očekivanja nisu bila ispunjena. Bilo je puno bolje nego što sam očekivala – raznolik program, profesori koji jako vole svoj posao, dobra hrana i veliki ljudi. Što još?! Možda samo ovo: sretna sam jer sam dobila priliku 10 dana provesti na jednom od najljepših mjesta na svijetu, s velikim i lijepim ljudima.

Konverzacija II

Aleksandra Spiroska

Zovem se Aleksandra, dolazim iz Makedonije i studiram na Filološkom fakultetu u Skoplju. Hrvatska i hrvatski jezik su mi jako dragi i sretna sam što sam došla u predivni Dubrovnik i sudjelovala na Seminaru. Svakodnevni lektorati i predavanja bili su vrlo interesantni. Naučila sam puno toga o različitim temama i poboljšala sam svoje konverzacijske vještine kroz jedan novi i kreativan način učenja, a u sklopu fakultativnog programa posjetila sam najvažnije dubrovačke znamenitosti gdje sam također imala priliku bolje se upoznati s drugim polaznicima. Zagrebačka slavistička škola za mene predstavlja veliko iskustvo i znam da će mi sve što sam naučila na ovoj Školi koristiti u mojem studiju. Srdačno preporučam Seminar i želim Zagrebačkoj slavističkoj školi još puno uspjeha!

Nikol Obretenova

Prije dvije godine počela sam učiti hrvatski jezik. To mi je bio prvi dodir s tim jezikom i tada se rodila i  moja ljubav prema njemu. Prošle godine imala sam prilike i bila sam neko vrijeme u Hrvatskoj. Tada sam zavoljela zemlju. To svakako zvuči kao klišej, ali dani koje sam provela u Dubrovniku na slavističkom seminaru jesu među najsretnijima u mojem životu. Imala sam prilike upoznati se s ljudima iz različitih zemalja, poznatim i značajnim hrvatskim umjetnicima i stručnjacima. Osim toga, bila sam u kontaktu i s nekim lokalnim stanovnicima i bila sam jako dobro prihvaćena. Organizacija Škole, njezini voditelji, lektori i svi koji su sudjelovali u Seminaru bili su sjajni. Naučila sam dosta stvari koje će mi biti korisne u nastavku obrazovanja. Ni u jednom trenutku nisam se osjećala kao da sam u tuđoj zemlji, kao da sam stranac. Zahvalna sam na svemu.

Konverzacija III

Lesja Steblina

Zovem se Lesja Steblina, profesorica sam na Kijevskom nacionalnom sveučilištu „Taras Ševčenko“. Boravak na Slavističkoj školi ostat će se za mene nezaboravan zato što sam prvi put u Dubrovniku (iako predajem hrvatski jezik već više godina) i zato što sam jedina s naše katedre u zadnjih dvadeset godina dobila ovu sjajnu priliku. Svake godine naši studenti dobivaju stipendije za Školu, ali profesorima se rijetko pruži takva prilika. Oduševljena sam Gradom iza veličanstvenih zidina, ljepotom prirode i onim srednjovjekovnim duhom koji je prisutan svuda: i u usporenom životu Elafitskih otoka i usred turističke gužve. Osjetila sam ga šećući se ulicama Grada, posjećujući samostane, palače, uživajući u sjeni vrtova starih ljetnikovaca, razgledavajući slike u galeriji.

Jednako je važno i to da je boravak na Školi bio vrlo efikasan i za moj posao. Slušajući predavanja uglednih znanstvenika stekla sam nova znanja, čula sam mnogo novih informacija i detalja čak i u okviru ranije poznatih tema. Sudjelovanje u grupi za konverzaciju ne samo da je poboljšalo moju jezičnu kompetenciju nego mi je dalo i mnoge poticaje za rad s ukrajinskim studentima pri ovladavanju stranim, ali srodnim hrvatskim jezikom. Na proseminaru iz kulturne povijesti Dubrovnika otvorile su mi se potpuno nove nepoznate stranice srednjovjekovne prošlosti Grada i cijele Hrvatske.

Smatram da je također vrlo važno i to što je Škola okupila ljude iz raznih zemalja koji su iskreno zainteresirani za hrvatski jezik, književnost i kulturu, a među njima bilo je i profesora, i doktoranada, i studenata. Nama mnogo znači takva podrška Hrvatske u našem radu na sveučilištima širom svijeta.

Od srca zahvaljujem svim organizatorima, profesorima i kolegama na odlično osmišljenom i uspješnom programu Škole, zanimljivim predavanjima, proseminarima, susretima s čuvenim umjetnicima i toplom druženju u Dubrovniku – predivnom mjestu koje na najbolji način prikazuje strancima Hrvatsku.

Natali Pavić

Zovem se Natali Pavić. Imam dvadeset godina i dolazim iz Slovenije. Bavim se odbojkom. Završila sam prvu godinu studija na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, smjer Polonistika i Južnoslavenski studiji. Po prvi sam put imala priliku posjetiti Dubrovnik i sudjelovati na ljetnoj školi. Bilo je odlično. Puno smo naučili, posjetili prelijepe destinacije, kupali se u predivnom moru i sklopili puno prijateljskih veza. Naravno, i hrana je bila ukusna. Zabavno je to što u tih dvanaest dana uopće nije bilo važno to što dolazim iz Slovenije, nego to što je moja majka iz Hercegovine. Zbog toga me je osoblje u hotelu pokušavalo povezati sa simpatičnim, mladim šefom kuhinje koji je, naravno, Hercegovac. Sve u svemu, Zagrebačka slavistička škola je super.

Simeon Dimitrov

Zovem se Simeon Dimitrov i dolazim iz Bugarske. Studiram slavistiku na Jugozapadnom sveučilištu u Blagoevgradu. Slavistička škola u Dubrovniku jedna je od najboljih mogućnosti za učenje hrvatskog jezika i upoznavanje s dubrovačkom, ali i cjelokupnom hrvatskom kulturom. Dubrovnik je jedan od najljepših gradova na svijetu, bogat povijesnim znamenitostima. Sam je raspored seminara izvrstan: imali smo nevjerojatnu priliku upoznati se s umjetnicima, književnicima i profesorima. Zahvaljujući ovom seminaru upoznao sam puno ljudi iz različitih zemalja koji imaju iste interese kao i ja, posebno za hrvatski jezik, književnost i kulturu. Dakle ja sam jako zadovoljan i zahvalan sam Zagrebačkoj slavističkoj školi za ovo posebno iskustvo.

Danijel Đurić

Ja sam Danijel Đurić i dolazim iz mađarskog grada Sumartona. Studiram kroatistiku na Sveučilištu u Pečuhu. Kad sam čuo za mogućnost da sudjelujem u radu Slavističke škole, nisam dugo razmišljao, nego sam se odmah odlučio prijaviti za stipendiju i, nasreću, dobio priliku doći u prekrasan grad Dubrovnik. Jako mi je drago što sam se susreo sa studentima iz cijeloga svijeta i što sam saznao kako oni rade i uče hrvatski jezik na svojim fakultetima. Jako mi se sviđa Dubrovnik, sretan sam što sam mogao doći na Slavističku školu i nadam se da ću još barem jednom dobiti takvu priliku.