Otvorenje 46. hrvatskoga seminara za strane slaviste

U ponedjeljak, 21. kolovoza u Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku otvoren je 46. hrvatski seminar za strane slaviste. Dvotjedni program ovogodišnje Zagrebačke slavističke škole trajat će do 1. rujna, a već tradicionalno okuplja strane studente kroatistike/slavistike, doktorande, znanstvenike i nastavnike sa stranih sveučilišta. Seminar kao posebna aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ovogodišnjim programom podupire svoju temeljnu zadaću – poticanje i promicanje poznavanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture.

Više

Kada rod nestaje?

U središnju nas je temu ovogodišnje Škole uvela dr. sc. Andrea Zlatar, redovna profesorica pri Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je održala predavanje pod naslovom Kada rod nestaje? Bolest i poništenje rodnih razlika u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Više

Dubrovnik: obilazak povijesne gradske jezgre

46. seminar Zagrebačke slavističke škole započeo je predavanjem Andree Zlatar, a nakon književno-kulturnog programa studenti su se upoznali s povijesnom jezgrom i kulturnom baštinom Staroga dubrovačkog grada. Stručno vodstvo dočekalo je studente u Poslijediplomskom središtu, a dvije su skupine krenule prema Pilama, ulazu u jedinstveni urbanistički i kulturni spomenik – staru gradsku jezgru koja je od 1979. pod zaštitom UNESCO-a.

Više

Raznoliko lice virdžine, momak-djevojke

Dr. sc. Jelka Vince Pallua, znanstvena savjetnica pri Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ i predavačica na doktorskom studiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje pod naslovom Raznoliko lice virdžine, momak-djevojke, jedinstvene običajno-pravne dosjetke.

Više