Povijest Sponze – povijest u Sponzi

Polaznici su poslijepodne posjetili palaču Sponzu u kojoj se čuvaju vrijedni dokumenti arhiva Dubrovačke Republike. Kroz vrijeme ih je provela arhivistica Ivana Lazarević. Palača Sponza građena je od 1516. do 1522. godine prema projektu Paskoja Miličevića. Budući da Sponza nije stradala u potresu 1667. godine, njezin prijelazni gotičko-renesansni stil ostao je očuvan do danas. U vrijeme Dubrovačke Republike u njoj su bili smješteni carinski ured, skladišta, kovnica novca, blagajna, oružana i gradska škola.

Više

Književna večer s Oljom i Romanom

Za polaznike 39. seminara Zagrebačke slavističke škole organizirana je književna večer sa suvremenim hrvatskim piscima Oljom Savičević Ivančević i Romanom Simićem Bodrožićem. Književna večer održana je u atriju Poslijediplomskog središta, a razgovor s piscima vodila je programska tajnica Škole, profesorica Anera Ryznar.

Više

Od sintakse prema suprasintaksi i dalje

Prof. dr. sc. Lada Badurina održala je danas predavanje pod nazivom »Od sintakse prema suprasintaksi i dalje«. Istaknuvši posvemašnju nezainteresiranost tradicionalne gramatike za tekst, profesorica je krenula u potragu za odgovorima na pitanje: »Zašto tekst nije imao sreće s gramatikom (i gramatika s tekstom)?«

Više

»U raljama života«

U popodnevnom dijelu programa održana je glazbena radionica i projekcija filma »U raljama života«. Film je snimljen na temelju popularnog romana »Štefica Cvek u raljama života« autorice Dubravke Ugrešić. Žanrovska je odrednica filma komedija, a na scenariju je uz Dubravku Ugrešić radio i Rajko Grlić, koji je zaslužan i za režiju filma. Film je nastao 1984. godine, a uz Vitomiru Lončar, koja ima glavnu ulogu, glume i: Gorica Popović, Bogdan Diklić, Miodrag Krivokapić, Rade Šerbedžija, Velimir Bata Živojinović, Predrag Miki Manojlović te Mira Furlan.

Više