Zašto se Hrvati boje prošlosti?

U večernjem dijelu programa profesor suvremene povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, održao je predavanje u kojem je prikazao neka problematična mjesta u hrvatskoj nacionalnoj povijesti.

Više

Akademski diskurs: dileme i izazovi

Današnjim predavanjem »Akademski diskurs: dileme i izazovi« koje je održala posebna gošća 39. seminara, prof. dr. sc. Marina Katnić-Bakaršić, završen je jezikoslovni ciklus predavanja. Profesorica Katnić-Bakaršić pokazala je kako se jedan tip diskursa može promatrati u interdisciplinarnom pristupu kakva je kritička diskursna analiza (CDA) te kako u akademskom diskursu funkcioniraju odnosi moći. Ukazala je i na kvalitativni pomak koji se dogodio na prijelazu od diskursne analize ka kritičkoj analizi, odnosno od interdisciplinarnosti pa sve do transdisciplinarnosti ili postdisciplinarnosti.

Više

»Psyche Pelingrada«

Nakon završetka jezikoslovnog ciklusa predavanja, u večernjem terminu polaznici 39. seminara pogledali su predstavu »Psyche Pelingrada« Gjene i Ive Vojnovića. Predstavu je režirao i dramatizirao Davor Mojaš, a polaznici su je pogledali u Studentskom teatru »Lero«. Studentski teatar »Lero« djeluje u Dubrovniku od 1968. godine. Inicijator je bio književnik Feđa Šehović koji je osmišljavao gotovo svakovečernji »Lerov« program. Teatar »Lero« nastupao je na gotovo svim hrvatskim kazališnim i drugim festivalima te zaslužio nagrade i priznanja za svoju teatarsku posebnost.

Više

Novosti iz jezikoslovne kroatistike

Danas, na prijelazu iz jezikoslovnog u književni ciklus, održana su dva predavanja na kojima su izložene novosti s područja jezikoslovne i književne kroatistike. O novostima iz jezikoslovne kroatistike govorila je Ana Ćavar, prof. Polaznicima su predstavljene knjige objavljene u razdoblju između 38. i 39. seminara Zagrebačke slavističke škole, od kolovoza 2009. do kolovoza 2010. godine.

Više