Novosti iz književne kroatistike

O novostima iz književne kroatistike polaznike je informirao profesor Nikola Košćak, koji je donio popis knjiga objavljenih u razdoblju od 38. do 39. seminara Zagrebačke slavističke škole. Profesor Košćak detaljnije se osvrnuo na četiri knjige: »Nezakonite kćeri Ilirije« Natke Badurine, »Drukčiji od drugih? Nacionalni prostor u hrvatskoj književnosti« Divne Mrdeže Antonine, »Drugo lice drugosti« Lea Rafolta te »Hrvatski književni bajkomat« Deana Dude.

Više

Umjetnička galerija Dubrovnik

Nakon lektorata, proseminara i poslušanih predavanja o novostima iz književne i jezikoslovne kroatistike polaznici su Škole posjetili Umjetničku galeriju Dubrovnik te pogledali izložbu Alberta Giacomettija, značajnog švicarskog kipara i slikara poznatog i pod nazivom – kipar duše 20. stoljeća. Na izložbi je predstavljeno oko 160 Giacomettijevih umjetnina, uključujući skulpture, slike i litografije nastale od 1949. do 1965. godine.

Više

Izlet na Elafite

U nedjelju je za polaznike tradicionalno organiziran cjelodnevni izlet na Elafite – otoke smještene sjeverozapadno od Dubrovnika. Sudionici 39. seminara posjetili su najveće i jedine stalno naseljene elafitske otoke: Koločep (Kalamotu, kako ga nazivaju sami mještani), Šipan i Lopud.

Više

Sretne ulice, filigranski pločnici i SL

Književnoznanstveni ciklus predavanja koji nosi naziv »Književnost i kultura osamdesetih« otvorio je voditelj ciklusa, prof. dr. sc. Krešimir Bagić. Profesor Bagić uvodno je rekao nekoliko riječi o književnoznanstvenom bloku predavanja koji se tematski logički nastavlja na književnoznanstvene cikluse prethodna tri seminara Škole. Predavanje profesora Bagića nosi naziv »Sretne ulice, filigranski pločnici i SL«.

Više