Kamen i voda – dubrovački renesansni ljetnikovci

U poslijepodnevnim satima književna povjesničarka Slavica Stojan polaznike je provela ljepotama ljetnikovca Petra Sorkočevića. U lođi ljetnikovca govorila je o ladanjskom životu i posebnostima gradnje ljetnikovaca u dubrovačkome kraju.

Više

Srednjovjekovni i renesansni Dubrovnik

Nakon posjeta dubrovačkom renesansnom ljetnikovcu i predavanja dr. sc. Slavice Stojan polaznici su u večernjem dijelu programa poslušali predavanje prof. dr. sc. Zdenke Janeković-Römer. Predavanje je održano u Poslijediplomskom središtu, a nosi naziv »Srednjovjekovni i renesansni Dubrovnik: susretište slavenske i latinske/romanske Europe«.

Više

Pjesništvo osamdesetih: melankolija, ulična heterotopija i jezik bez udaljenosti

Doc. dr. sc. Tvrtko Vuković danas je održao predavanje o hrvatskom pjesništvu osamdesetih godina 20. stoljeća. Nastavljajući priču koju je započeo prošle godine, kada je govorio o pjesništvu sedamdesetih, doc. dr. sc. Tvrtko Vuković nije se zaustavljao na sustavnom pregledu pjesnika, njihovih pjesničkih knjiga, kao ni na potpunom opisu pjesničkih poetika, već je pokušao otvoriti problem politika pjesničkih poetika u Hrvatskoj osamdesetih godina.

Više

»Oprosti za kung fu«

Za polaznike je u sklopu popodnevnog fakultativnog programa održana glazbena radionica te projekcija filma »Oprosti za kung fu«. »Oprosti za kung fu« intrigantan je naslov filma koji obrađuje temu susreta konzervativizma male patrijarhalne sredine s različitošću.

Više