Otvorenje 44. hrvatskog seminara za strane slaviste

U ponedjeljak, 17. kolovoza u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku otvoren je 44. hrvatski seminar za strane slaviste. Dvotjedni program Zagrebačke slavističke škole završava 28. kolovoza, a već tradicionalno okuplja strane studente kroatistike/slavistike, doktorande, znanstvenike i nastavnike na stranim sveučilištima.

Više

Balkan i(li) Europa: Kompleks pripadnosti i identitetska neuroza hrvatske kulture u 1990-ima

Predavački ciklus predavanja koji nosi naziv Drugi. Alteritet,identitet, kontakt u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi otvorila je Katarina Luketić. Predavanje je naslovljeno Balkan i(li) Europa: Kompleks pripadnosti i identitetska neuroza hrvatske kulture u 1990-ima.

Više

Dubrovnik, grad drukčijih (obilazak povijesne jezgre Grada)

Današnjim obilaskom povijesne jezgre Dubrovnika polaznici 44. seminara upoznali su grad u kojemu će boraviti do 28. kolovoza. Obilazak je započeo ispred Poslijediplomskoga središta, nakon čega su se dvije skupine okupljenih zaputile prema Stradunu, Širokoj ulici, Ulici od Buže, Staroj gradskoj luci te najvažnijim građevinama u blizini. Pritom su ih stručni vodiči upoznali sa zanimljivostima iz dubrovačke kulturne i političke povijesti.

Više

»Gdje nam je dokaz da naše ja traje«: Arsen, Filip, Melkior

Drugo predavanje 44. seminara održala je dr. sc. Morana Čale, redovna profesorica talijanske književnosti na Odsjeku za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavačica je dosada objavila nekoliko znanstvenih monografija (Demiurg nad tuđim djelom. Intertekstualnost u romanima Umberta Eca 1993, Volja za riječ. Eseji o djelu Ranka Marinkovića 2001/2002, Sam svoj dvojnik: eseji o hrvatskome književnom modernizmu 2004, Oko Kiklopa 2005, U kanonu. Studije o dvojništvu 2008, Theoria in fabula. Romani Umberta Eca 2012) i pedesetak književnokritičkih i književnoteorijskih studija i rasprava u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sloveniji. Važan dio njezina znanstvena opusa izravno dotiče ovogodišnju temu seminara pa je profesorica i u današnjem predavanju pristupila fenomenima drugosti, jastva i identiteta preko reprezentativnih autora i djela hrvatskoga književnog modernizma.

Više